Ekonomik krizden çıkışın yolu: Sermayenin paylaşım kavgasına karşı işçinin çözümü

Ekonomik krizden çıkışın yolu: Sermayenin paylaşım kavgasına karşı işçinin çözümü

Faiz ve döviz kuru, enflasyon, hayat pahalılığı, işsizlik, vergi... Emekçi halkın gündeminde en yakıcı konular. Cumhur İttifakı'nın ekonomik krizden çıkış yolunun anlamı kırk katırsa, Millet İttifakı izleyeceği politikanın anlamı kırk satır. İşçi sınıfı ve emekçi halk, kırk katır mı kırk satır mı arasında seçim yapmak zorunda değil. Krizi çıkaran patronlar, bedelini de onlar ödesin diye işçi sınıfının çözümü için mücadele gerek! 

 

Faiz ve döviz kuru

  • Cumhur İttifakı (Tayyip Erdoğan-Damat Albayrak ekonomisi): Faiz indir, Döviz kuru artarsa artsın… Millette dolar alacak para kalmayınca bir yerde durur nasıl olsa. Döviz cinsinden emeği ucuzlatarak sermaye çek. Düşük faizle müteahhitleri besle, kamu bankasına görev zararı yaz, zararı zam ve vergiyle halka ödet.
  • Millet İttifakı: (Kemal Derviş-Ali Babacan ekonomisi): Faiz arttır, uluslararası tefecilere yüksek getiri vadederek cari açığı sıcak parayla finanse et. Yüksek faiz düşük kur. Düşük kurla daha fazla ithalat, daha fazla cari açık, daha yüksek faiz… Borçların anaparasını ve faizini zamla vergiyle halka ödet.
  • Devrimci İşçi Partisi (İşçinin emekçinin ekonomisi): Kaynak dağılımı, yatırım kararları faize ve kâr oranlarına göre değil toplumsal ihtiyaçlara öncelik veren merkezi planlamaya göre tahsis edilsin. Kâr amaçlı döviz alım satımı yasaklansın! Sabit kur. Ne düşük ne yüksek faiz! Faizsiz düzen sosyalizmde!

 

Enflasyon

  • Cumhur İttifakı (Tayyip Erdoğan-Damat Albayrak ekonomisi): TÜİK ne açıklarsa o! Ayrıca artarsa da artsın, maaşlarda kesinti yapsak isyan çıkar, böylece hem zam yapmış gözüküyor hem de işçinin cebinden parayı zamana yayarak çalabiliyoruz.
  • Millet İttifakı: (Kemal Derviş-Ali Babacan ekonomisi): IMF’ye git. Acı reçeteyi uygula. Halka kemer sıktırarak talebi ve enflasyonu düşür. İnsanlarda alışveriş yapacak para bırakmazsak fiyatlar da artmaz. Halk isyan ederse enkaz devraldık deriz.
  • Devrimci İşçi Partisi (İşçinin emekçinin ekonomisi): Enflasyonu TÜİK değil emekçi halkın fiyat denetim komiteleri ölçsün. Ücretleri enflasyon oranında her ay otomatik olarak artıran ve bu taban üzerine zam yapılan eşel mobil (Oynak merdiven) sistemi. 

 

İşsizlik

  • Cumhur İttifakı (Tayyip Erdoğan-Damat Albayrak ekonomisi): İşsizlik yok insanlar iş beğenmiyor! Sermaye 250 dolara çalıştıracak işçiyi başka nerede bulacak. Yeni işçiye gerek yok 16 saat mesai! Yasal değil ama işçi geçinebilmek için mecbur; ayrıca müfettiş göndereceğimiz zaman önden haber ediyoruz.
  • Millet İttifakı: (Kemal Derviş-Ali Babacan ekonomisi): Artarsa artsın… Adı üstünde acı reçete! Yedek işgücü ordusu artarsa işçiler arasında rekabet artar, emek gücü ucuzlar. Patronların kârlarının pardon ekonominin sürdürülebilirliği için fedakârlık yapmak gerek. 
  • Devrimci İşçi Partisi (İşçinin emekçinin ekonomisi):  İşten atmak yasaklansın! Tüm işçilere mutlak iş güvencesi. İş saatlerinin kısaltılmasıyla ve ek vardiyalarla işlerin çalışan nüfusa paylaştırılması. Kamu yatırım seferberliği ile yeni istihdam alanları.

 

Vergi

  • Cumhur İttifakı (Tayyip Erdoğan-Damat Albayrak ekonomisi): İşçiden memurdan maaşını almadan vergisini kes. KDV ve ÖTV ile halka yüklen.  Patronlara muafiyet, destek, teşvik, vergi indirimi… Gerektiğinde Beşli çeteden, MÜSİAD’dan başlayarak şirketlerin milyarlarca vergi borcunu sil! 
  • Millet İttifakı: (Kemal Derviş-Ali Babacan ekonomisi): İşçiden memurdan maaşını almadan vergisini kes. KDV ve ÖTV ile halka yüklen.  Patronlara muafiyet, destek, teşvik, vergi indirimi… Gerektiğinde Koç’tan Sabancı’dan TÜSİAD’dan başlayarak şirketlerin milyarlarca vergi borcunu sil!
  • Devrimci İşçi Partisi (İşçinin emekçinin ekonomisi):  Yoksulluk sınırına kadar gelir vergisi sıfır. Temel ihtiyaçlarda KDV ve ÖTV yok! Şirketlere yüksek kurumlar vergisi. Parababalarına servet vergisi! Halkın temel ihtiyaçlar için harcadığı kredi ve kredi kartı borçları silinsin! Kira kontrolü! Evler oturanların!

 

SONUÇ

  • Cumhur İttifakı (Tayyip Erdoğan-Damat Albayrak ekonomisi): Kırk katır
  • Millet İttifakı: (Kemal Derviş-Ali Babacan ekonomisi): Kırk satır
  • Devrimci İşçi Partisi (İşçinin emekçinin ekonomisi): İşsize iş! Herkese aş! Fabrikalar bankalar devletin, devlet işçinin!