Erdoğanların, İngiliz Mehmetlerin değil emekçinin dediği olmalı!

Erdoğanların, İngiliz Mehmetlerin değil emekçinin dediği olmalı!

Asgari ücret açlık sınırının altında! Emekli perişan! Derhâl zam! Eşel Mobil (ücretlere her ay gerçek enflasyon oranında zam)!

Erdoğan yıl başında yapılan asgari ücret zammını açıklarken üstüne basa basa bir sene boyunca yeni zam yapılmayacağını vurgulamıştı. Biz de aylar içinde asgari ücretin açlık sınırının altına ineceğini söylemiş ve asgari ücrete tekrar zam yapılmasının bir zorunluluk olduğunu vurgulamıştık. Yılın ilk yarısı bitmeden Nisan ayı ile birlikte TÜİK’in resmi ve manipüle edilmiş rakamlarına göre dahi açlık sınırı 17.200 lirayı geçti. Böylece 17.002 lira olan asgari ücret resmen dört kişilik bir ailenin asgari mutfak masraflarından oluşan açlık sınırının altında kaldı. En düşük emekli aylığı ise 10 bin lira ve emekliler tam anlamıyla sefalete ve yokluğa mahkûm edilmiş durumda.

Bu koşullar altında iktidar asgari ücrete zam yok diyemez. En düşük emekli aylığının asgari ücrete eşitlenmesi bir zorunluluktur. Asgari ücretten başlayarak tüm ücretlerin arttırılması, hayat pahalılığına karşı mücadelede etkin çözüm olarak da tüm ücretlere her ay gerçek enflasyon oranında otomatik zam yapılması (Eşel Mobil) gerekmektedir.   

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mayıs 2024 tarihli 176. sayısında yayınlanmıştır.