Hiroşima’da G7 zirvesine karşı eylemler: “G7 zirvesini ez! Japonya’daki ABD üsleri kapatılsın!”

Hiroşima’da G7 zirvesine karşı eylemler: “G7 zirvesini ez! Japonya’daki ABD üsleri kapatılsın!”

Emperyalizmin ağır toplarının (ABD, Japonya, Kanada, Fransa, İtalya, Almanya ve Birleşik Krallık, bunlara ek olarak, 7’nin içinde sayılmayan Avrupa Birliği de G7 toplantılarında ayrı bir aktör olarak temsil ediliyor) oluşturduğu G7 grubunun zirvesi bu yıl 19-21 Mayıs tarihleri arasında Japonya’nın Hiroşima kentinde düzenlendi. Zirvenin ana konuları arasında Rusya’ya olan yaptırımların arttırılmasına yönelik adımlar, İran, Rusya, Çin ve Kuzey Kore’ye nükleer silahsızlanma çağrıları ve Çin ile olan ekonomik ilişkiler yer aldı. Japonya – ABD – Güney Kore ilişkilerinin güçlendirilmesi de zirvenin başlıca konuları arasında.

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy’nin de katıldığı G7 zirvesinde Rusya’ya karşı yaptırımların daha da arttırılacağına ve NATO desteği ile vekalet savaşı veren Ukrayna’ya askeri ve ekonomik desteğin sürdürüleceğine dair mutabakat sağlandı. G7 grubunun mimarı olan ABD adına açıklama yapan Joseph Biden diğer müttefik ülkelerle birlikte Ukraynalı pilotlara emperyalist ülkelerin temin edeceği F-16 uçaklarını kullanabilmeleri için eğitim vermeye başlayacakları taahhüdünde bulundu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Ukrayna’ya olan desteğin gerekli olduğu müddetçe sürdürüleceğini belirtti. Bunun anlamı, emperyalist cephenin, NATO liderliğinde Rusya’ya karşı sürdürdüğü saldırganlıkta ayak diretme kararı alması ve dünyayı Üçüncü Dünya Savaşı’na sürükleme yolunda bir adım daha atmasıdır.

G7 zirvesi başlamadan günler önce ise Japonyalı çeşitli anti-emperyalist gruplar, Hiroşima Barış Parkı’nda büyük çaplı eylemler düzenlemeye başladı. Hiroşima Barış Parkı ABD’nin 1945’te Hiroşima’ya attığı atom bombasında hayatını kaybedenler için yapılmış bir anıt. Düzenlenen gösterilere “G7 zirvesini ez!”, “Savaş temalı konferansa hayır!”, “Japonya’daki ABD üsleri kapatılsın!”, “G7 emperyalist zirvesine hayır!”, “Nükleer savaşa hayır!”, “ABD ve Japon liderlerinin diyaloglarına hayır!” gibi çeşitli anti-emperyalist sloganlar damgasını vurdu.  Eylemlere ağırlıklı olarak üniversite öğrencileri ve Hiroşima kurbanlarının yakınları katıldı. Dünyanın NATO tarafından nükleer savaşa sürüklendiği bir dönemde nükleer felaketi bilfiil yaşamış olan Japon halkının bu onurlu duruşu dünya halklarına önemli bir mesaj veriyor. Bu onurlu mesajın bir NATO ülkesi olan Türkiye’deki yankısı, “NATO’dan çık, NATO’yu yık” şiarıyla anti-emperyalist mücadelenin yükseltilmesi olmalıdır.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Haziran 2023 tarihli 165. sayısında yayınlanmıştır.