Grev dalgası ABD’ye geri dönüyor

Grev dalgası ABD’ye geri dönüyor

Emperyalizmin kalbi ABD’de faşizm ve işçi mücadelesi atbaşı gitmeye devam ediyor. Yaz başında Kaliforniya eyaletinde gerçekleşen öğretmen ve Hollywood yazar grevine gazetemizde yer vermiştik. Bu grevlerden ikincisi büyüyerek sürüyor. İşçi sınıfının daha geleneksel taburlarında da grevler başladı.

Hollywood film ve dizi yazarlarının grevinde mesleğin doğası gereği renkli görüntüler ortaya çıkmaya devam ediyor. Popüler kültüre atıflar, kostümlerle grev gözcülüğü yapanlar ve çizgi film karakterlerinin sesleriyle atılan sloganlar ile geleneksel grevlerden farklı, daha da neşeli bir manzara oluşuyor. Ancak bu durum okuru yanıltmasın: Hollywood yazarları, yapay zekânın gelişmesiyle beraber son dönemde sık sık gündeme geldiği üzere makineleşme sonucu işsiz kalma tehdidiyle karşı karşıya. Ücret artışı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesinin dışında en büyük talep, yapay zekâ kullanımının düzenlenmesi.

Temmuz ortası itibarıyla oyuncular da greve katıldı. “Hollywood” ve “oyuncu” kelimeleri akla ister istemez şatafatlı malikanelerde oturan zengin şöhretleri getirebilir. Greve bu kesimden de katılım ve destek olsa da grevin asıl gövdesini bir deneme çekiminden diğerine şansını deneyen, kısa reklamlardan dizi bölümlerinde figüranlığa her işe tamah etmek durumunda kalan oyuncular oluşturuyor. Bu oyuncuların en büyük gelir kaynağı, çekimlerden aldıkları paraya ek olarak geçmişte oynadıkları bir yapım televizyonda her gösterildiğinde aldıkları ödemelerdi. Dijital platformların yükselişi, bu gelir kapısının kapanması anlamına geldi. Yani net ücretler düşerken yapılan iş miktarı artmış oldu. Buna esnek çalışma denmez de ne denir?

Ülkenin en batısındaki Kaliforniya’da bunlar yaşanırken ülke genelinde UPS isimli lojistik tekelinin kuryeleri grev tehdidinde bulundu. Lojistik, son kırk yılın en büyük belalarından yarı zamanlı çalışmanın artmasının etkilerinin en çok hissedildiği sektörlerden. Tam zamanlı çalışanlarla yarı zamanlı iş bulabilenlerin ücret farkı çok yüksek. Öte yandan uzun yol kamyon şoförleri arasında sıcak çarpmasından kaynaklanan sağlık sorunları çok yaygın. Grev, işçileri temsil eden Teamsters isimli sendikayla UPS şirketi arasında tüm araçlara klima takmayı ve yarı zamanlı çalışanların saatlik ücretlerine 2.75 dolar zammı da içeren bir anlaşmanın imzalanmasıyla son anda rafa kaldırıldı. Lojistik sektöründe olası bir grev tüm Amerikan ekonomisinde büyük kayıplara yol açabileceğinden patronlar geri adım atmış gibi görünüyor. Ancak UPS çalışanları, diğer lojistik işçilerine önayak olabilir. Nitekim Temmuz sonuna doğru UPS’in en büyük rakibi FedEx şoförleri de grev tehdidinde bulundu, patronların dayattığı sözleşmeyi ise oy çokluğuyla reddetti. Bu sektörden gözümüzü ayırmayalım.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ağustos 2023 tarihli 167. sayısında yayınlanmıştır.