Yeni McKinsey zilleti: İşkenceci CIA başkanı da kim oluyor?

İşkenceci CIA Başkanı Gina Haspel

CIA başkanı Gina Haspel Türkiye’ye geldi. Amaç, bütün dünya tarafından biliniyor. Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki başkonsolosluğunda öldürülmesi hakkında Türk polisinin ve istihbaratının elinde bulunan delilleri incelemek. İlk soru şu: Ne sıfatla? CIA, Birleşmiş Milletler üyesi 200 küsur devletten herhangi biri olan Amerika Birleşik Devletleri’nin dış istihbarat örgütüdür. Hangi uluslararası hukuk kuralı, ABD devletinin istihbaratına Türkiye Cumhuriyeti makamlarının topladığı delilleri inceleme yetkisi verir?

Ardından ikinci soru geliyor: Bir cinayetin delillerini işin uzmanları inceler. İstihbarat örgütünün başkanı bavulunda kriminal soruşturmalarda kullanılan sayısız ileri teknoloji ürünü cihaz, aygıt, solüsyon ve başka tür teçhizat ile mi gelmiştir? Kendisi eski cinayet masası “dedektifi” midir? CIA neden bu işlerde uzman olan görevlilerini göndermekle yetinmemiş, CIA başkanı gibi ABD devletinin en üst kademe görevlilerinden birini yollamıştır? (O kadar üst kademe ki artık oradan doğrudan Dışişleri Bakanlığı’na bile geçilebiliyor. Şimdiki Dışişleri Bakanı Michael Pompeo, halen CIA başkanı olan Gina Haspel’in selefidir.) Sorunun cevabını biz verelim: ABD Suud devletini ve özellikle de veliaht Muhammed bin Selman’ı korumak ve kurtarmak istiyor. Bunun için gelmiştir CIA başkanı: Delil pazarlığı yapacaktır!

Üçüncü soru şu: Ulus devletler dünyasında her ülkenin kendi güvenliğini korumak için başkalarıyla paylaşmayacağı sırlar vardır. Cemal Kaşıkçı olayı gibi son derecede yüksek düzeyde güvenlik sorunu olan bir olayda deliller bir mahkemeye sunulmak dışında nasıl dışarı açılıyor? Hem de emperyalist ABD’nin kötü şöhretli istihbarat örgütü CIA ile nasıl paylaşılıyor? Siz mi emperyalizmle mücadele edeceksiniz? Yeni Şafak’ın pek heyecanlı başyazarı İbrahim Karagül, artık iki yılı aşan bir süredir Türkiye’nin ABD ile savaşta olduğunu yazıyor. Savaşmakta olduğunuz düşmana sır mı verilirmiş?

Bütün bunlar yetmiyor. Üstüne üstlük, CIA başkanı Gina Haspel kötü şöhreti bütün dünyaya yayılmış bir işkencecidir. 11 Eylül sonrasında oğul Bush yönetiminde ABD’nin dünyanın dört bir köşesinde kurduğu merdivenaltı işkencehanelerde Müslüman militanlara bizzat işkence uygulamalarına nezaret etmiştir. Tayland’da fiziksel işkenceye nezaret ettiği geçtiğimiz Ağustos ayında gizliliği kaldırılan bazı belgelerle kanıtlanmıştır (https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/foia-intelligence-torture-archive/2018-08-10/gina-haspel-cia-torture-cables-declassified).

İşkenceci CIA başkanı Türkiye’den defolup gitmelidir. 50 yıl önce Vietnam halkına işkence eden, köylerinin yakılması emrini veren Robert Komer, ardından büyükelçi olarak yollandığı bu topraklardan devrimcilerin mücadelesi ile kovulmuştur. Şimdi de işkenceci CIA başkanı kovulmalıdır.

Yeni bir McKinsey zilleti ile karşı karşıyayız. McKinsey Türkiye maliyesini denetlemek için çağrılmıştı. CIA başkanı da Türkiye’nin adalet sistemini denetlemek için geldi. Ya zillet, ya hürriyet!