Ölüm döşeğindeki hastaya spor yapma tavsiyesi!

Merkozy’nin “teşhis”i şuna benziyor: Avro, bu duruma hareketsizlik dolayısıyla obeziteye yakalandığı için düşmüştür. Dolayısıyla, bundan sonra spor yapmalıdır. Yatakta ölmek üzere yatan bir hasta var. Siz bir daha bu hastalığa yakalanmaması için önlem alıyorsunuz! Kalpten gitmek üzere olan hastaya “tedavi” diye spor öneriyorsunuz!

Hastanın adı avro. Ölüm döşeğinde kıvranıyor. Herkes soruyor: “Sonu gerçekten yaklaştı mı?” Bütün kodamanlar gibi, bu güç ve iktidar sahibi hastanın da doktoru çok. Ama esas aile doktorları iki kişi. Adları Angela Merkel ve Nicolas Sarkozy. Bu son dönemde o kadar ortak mesai yaptı ki bu iki doktor, herkes onlardan tek bir kişiymiş gibi söz ediyor: Merkozy.

Avro, yatağa bir buçuk yıl önce, Mayıs 2010’da Yunanistan’ın borçlarını kendi başına ödeyemeyeceği ortaya çıktığında düştü. Sonra günden güne güçten kuvvetten düştü, bugün bitap halde. Yunanistan’ı, İrlanda, Portekiz, İspanya izledi. En sonunda sıra dünyanın sekizinci ekonomisi İtalya’ya gelip çattığında herkes “galiba son göründü” demeye başladı. Merkozy bir atakla İtalya’nın palyaço mu, başbakan mı olduğu belli olmayan Berlusconi’sini devirdi, yerine AB’nin bir eski bürokratı olan Mario Monti’yi geçirdi. Ama ölüm tehlikesi berdevam. Bunun üzerine, Merkozy bir buçuk yılda beşinci kez, “nihayet çözüm bulundu” diyerek AB zirvesini topladı.

8-9 Aralık’ta toplanan zirveden muazzam bir “teşhis” ve buna bağlı bir “tedavi” çıktı: Bugünkü duruma gelinmesinde temel neden AB ülkelerinin mali disiplini çiğnemesidir. Bu durumun gelecekte tekrarlanmaması için, bundan sonra her ülke kendi yasalarına mali disiplinin korunması için hükümler koyacak, Avrupa Adalet Divanı’nın da müdahalesiyle bu yasaların düzgün biçimde uygulanıp uygulanmadığı AB tarafından kontrol edilecektir. Almanya, AB’ye kendi disiplin anlayışını kabul ettirmiştir.

Merkozy’nin bu önerisi, önce dört ülkenin tepkisi ile karşılaşmakla birlikte, sonunda bir tek Britanya tarafından reddedildi. Britanya, Merkozy planını kabul etmek için çalışma yasalarında gevşeme talep ediyor (konuyla ilgili olmadığı halde fırsattan istifade işçi sınıfının haklarına saldırmayı hedefliyor!); Londra finans merkezi City’nin denetimine sınır getirmek istiyor; avro bölgesine mensup olanların çıkarlarının kendisi gibi avro dışında kalanlar aleyhine gelişmesine karşı önlem alınmasını öneriyor.

AB daha şimdiden bölünmeye başladı bile! İlk zayiatın, ABD ile “özel ilişki” içindeki Britanya olması hiç de şaşırtıcı olmaz. Ama iş burada kalsa iyi. Avro çökerse herkes gider. Avro ise Merkozy’nin bu “tedavi”sine rağmen hâlâ gidici görünüyor.

Neden? Merkozy’nin “teşhis”i şuna benziyor: Avro, bu duruma hareketsizlik dolayısıyla obeziteye yakalandığı için düşmüştür. Dolayısıyla, bundan sonra spor yapmalıdır. Yatakta ölmek üzere yatan bir hasta var. Siz bir daha bu hastalığa yakalanmaması için önlem alıyorsunuz! Kalpten gitmek üzere olan hastaya “tedavi” diye spor öneriyorsunuz!

Merkel ve Sarkozy galiba amaçlarına ulaşacaklar. Avro bir daha bu tür bir kriz yaşamayacak. Çünkü bu iki ehil doktorun “hâzik elleri”nde avro muhtemelen yakında sizlere ömür!