Messi’den 10 numara hareket

Dünya çapında tüm futbolseverlerin sevgilisi olan Arjantinli Lionel Messi sahadaki futboluyla olduğu kadar saha dışındaki duruşuyla da yıldızlaşıyor.

Messi, La Garganta Poderosa isimli dergiye verdiği röportajda “şöhret ve para hayatta en önemli şey değil esas olan kişi olarak kim olduğunuz” dedi ve saha dışında toplumsal gelişmelerle yakından ilgilendiğini ifade etti. Futbol maçları dolayısıyla dünyanın dört bir yanını gezen Messi bu ülkelerde en çok Che Guevara ve Diego Maradona’nın T-Shirtlerini gördüğünde heyecanlandığını söyleyen Messi güncel politika ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

 

Asla mütevaziliği elden bırakmamak gerektiğini söyleyen Messi dünyada aç ve açıkta insanlar olduğu müddetçe başka her şeyin boş olduğunu ifade etti. Gençliğin yaşadığı sorunlara değinen Messi, bir genç alkol ya da uyuşturucunun pençesine düştüğünde bunun gerçek sebebinin bu gençlerin içine düşürüldüğü sosyal koşullar olduğunu belirtti. Arjantin’de Jorge Julio Lopez[1] isimli işçinin derin devlet tarafından kaybedilişini korkunç bir olay olarak değerlendiren Messi, 2010 yılında hükümet yanlısı çeteler tarafından katledilen DİP’in kardeş partisi Partido Obrero militanı Mariano Ferreyra’yı da unutmadı.

Tüm dünyada gençlerin hayranlıkla seyrettiği 10 numaralı formasının arkasına Mariano Ferreyra’nın ismini yazdırarak fotoğraf çektiren Messi daha sonra bu formayı Mariano’nun ailesine ve yoldaşlarına gönderdi.

Mariano Ferreyra kimdir, Partido Obrero nedir?

20 Ekim 2010 tarihinde Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te demiryolu işçilerinin özelleştirme, taşeronlaştırma ve işten çıkarmalara karşı tren raylarını bloke ettikleri bir eylem sırasında meydana gelen bir saldırıda, 23 yaşındaki genç işçi Mariano Ferreyra kurşunlanarak öldürülmüştü. Saldırıyı düzenleyenler, özelleştirme sonucu demiryollarını satın alarak zenginleşen şirketler ve onların taşeronları tarafından beslenen sendika bürokratlarına bağlı bir çeteydi. Yani Mariano kapitalizmin özelleştirme ve taşeronlaştırma dalgasına karşı işçi sınıfını savunmak için verilen mücadelenin bir şehididir.

Mariano’nun katillerinin yargılanması ve cezalandırılması, Arjantin’de mücadeleci sendikaların ve sosyalist solun güncel amaçlarından biri haline gelmiştir. Geçtiğimiz 20 Ekim günü Buenos Aires’te, Mariano’yu anmak üzere ünlü Plaza de Mayo’da (Mayıs Meydanı) biten dev bir miting yapıldı. Cinayetin sorumlusu olan sendika bürokratlarının davasına nihayet Şubat 2012’de başlanacak.

Mariano, Arjantin’in en büyük sosyalist partisi olan Partido Obrero’nun (PO-İşçi Partisi) üyesi idi. PO, bütün dünyanın işçi ve emekçilerinin aynı mücadele içinde olması gerektiğini düşünen devrimci Marksist akımın temsilcisi olan partimiz Devrimci İşçi Partisi’nin kardeş partisidir. Geçtiğimiz Ekim ayında yapılan seçimlerde PO lideri Jorge Altamira üç sosyalist partinin kurduğu bir cephenin ortak adayı olarak girdiği seçimde 500 bin oy (% 2,3) almıştır.

 



[1] 1976 yılında askeri diktatörlük rejimi altında kaçırılan Jorge Julio Lopez isimli işçinin 2006 yılında dönemin kirli savaş suçlusu Miguel Etchecolatz aleyhine tanıklık yaptıktan sonra yeniden kaybolmuştu.