DİP’ten, Arjantin işçi sınıfıyla dayanışma eylemi: “Arakaki, Ponce ve tüm isyan tutsaklarına özgürlük!”

Devrimci İşçi Partisi bugün İstanbul’daki Arjantin Başkonsolosluğu önünde bir eylem düzenleyerek başta Partido Obrero (PO, İşçi Partisi) üyesi yoldaşlarımız César Arakaki ve Dimas Fernando Ponce olmak üzere 14 ve 18 Aralık eylemleri nedeniyle tutuklananların serbest bırakılması talebini, kardeş partisi PO ve Arjantin işçi sınıfı ile dayanışmasını ifade etti.

César Arakaki ve Dimas Fernando Ponce’nin tutuklanmasının sebebi, Macri hükümetinin, emeklilik yaşını 70’e yükselten ve emekli maaşlarında kesintiler getiren bir mezarda emeklilik yasasını meclise getirmesinin ardından düzenlenen yüzbinlerce kişinin katıldığı eylemler. Kardeş partimiz PO, bu gösterileri örgütleyen, bu mücadeleye öncülük eden ve eylemlerde en ön saflarda yer alan örgütlerden birisi. Bu yüzdendir ki Macri hükümetinin hedefi haline geldi ve iki Partido Obrero’lu yoldaşımız tutuklandı.

Devrimci İşçi Partisi, Arjantin konsolosluğunun içinde yer aldığı Süzer Plaza’nın önünde düzenlendiği eylemde, Macri hükümetinin ve onun polisinin 14 ve 18 Aralık günleri eylemlerde uyguladığı şiddeti teşhir ederek mücadele edenlere uygulanan baskılara son verilmesini savundu. İşçi sınıfının tümüyle meşru eylemlerinin ve mücadelesinin yargılanamayacağını, tutuklananların derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade etti. Eylemde, “Kahrolsun işçi düşmanı Macri”, “Arakaki’ye özgürlük”, “Ponce’ye özgürlük”, “14 Aralık tutsaklarına özgürlük!”, “Özgürlük devrimci işçilerle gelecek!”, “Bütün ülkelerin işçileri birleşin!”, “Yaşasın 4. Enternasyonal!” sloganları ile dünyanın diğer köşesindeki yoldaşlarımızla dayanışma içinde enternasyonalizmin sesini yükseltti.

Devrimci İşçi Partililer, Arjantinli yoldaşlara Partido Obrero’nun şiarı olan “Luchar, vencer, oberors al poder” sloganını İspanyolca atarak anlamlı bir selam da gönderdi. Bu slogan “Mücadele, zafer, işçiler iktidara!” anlamına geliyor.

Devrimci İşçi Partisi’nin eylem sırasında yaptığı açıklamanın tam metnini aşağıda okuyabilirsiniz.

Değerli basın emekçileri, emekçi halkımız,

Arjantin'de 14 ve 18 Aralık tarihlerinde başta işçiler, emekliler ve geleceğin emeklileri olan gençler olmak üzere yüz binlerce insan, mezarda emeklilik yasasına karşı gösteriler düzenledi. Emeklilik yaşının yükseltilerek hem kadınlar hem erkekler için 70'e çıkarılması, sözde "bütçeyi dengeleme" adı altında emeklilik maaşlarında yapılacak kesintiler öngören yasa, ancak devletin gaz bombaları, plastik mermiler ve tazyikli su kullanılarak zorla geçirildi. Yasa geçti ama Arjantin'de Macri hükümeti işçi sınıfına yönelik yeni saldırılara hazırlanıyor. Oysa 14 ve 18 Aralık günlerinde işinin hiç de kolay olmayacağını gördü. İşte bu yüzdendir ki şimdi gelecek mücadeleleri zayıflatmak amacıyla, 14 ve 18 Aralık'ta eylemlerin çağrısını yapan, örgütleyen, bu mücadeleye öncülük edenlere yönelik bir cadı avı başlatmış durumda.

Arjantin devletinin mücadele edenlere uyguladığı baskı ve saldırılardan Devrimci İşçi Partisi'nin Arjantin'deki kardeş partisi Partido Obrero yani İşçi Partisi de nasibini almış durumda. İki Partido Obrero üyesi tutuklu. Ülkenin sevilen bir sinema ve tiyatro oyuncusu César Arakaki, 28 Aralık tarihinden beri neredeyse bir aydır. Avukat Dimas Fernando Ponce ise 9 Ocak'tan bu yana tutsak edilmiş durumda. César Arakaki de, Dimas Fernando Ponce de, diğer 14 Aralık tutsakları gibi işçi düşmanı yasaların geçmesini engellemek için gösterilere katılmıştır. Gösteri ve eylem hakkı dokunulmaz bir haktır, suç değildir. 14 ve 18 Aralık eylemlerinde suç işleyen eylemlere katılan 7'den 70'e emekçi halk değil, yüz binlerce insanın üzerine plastik mermilerle, gaz bombalarıyla, tazyikli sularla özellikle hedef alarak saldıran polislerdir. Onlara bu saldırı emrini veren içişleri bakanı başta olmak üzere Macri hükümetinin temsilcileridir. Devletin barbarca saldırıları insanlar gözlerini kaybetti, plastik mermilerle tek bir kişinin vücudunda bile onlarca yara açıldı.

Biz bu saldırıları Gezi ile başlayan halk isyanı döneminden gayet iyi tanıyoruz. Biz bu saldırıları işçi sınıfının 15-16 Haziran eylemlerinden, günümüzde sendikalaştığı için direnen işçilere polis baskısından tanıyoruz.  Bu saldırılara karşı insanların kendilerini korumaya çalışması, savunması tümüyle meşru bir haktır. César Arakaki'nin, Dimas Fernando Ponce'nin, polise mukavemet ettikleri ve şiddet uyguladıkları iddiasıyla tutuklanan tüm diğer tutsakların yanındayız. Onların tutuklanması, bir halkın haklı mücadelesini yargılama, bu mücadeleye öncülük edenlerden intikam alma ve yakın gelecekte meclisten geçireceği işçi sınıfını hedef alan yeni yasalara karşı mücadele edecek olanlara gözdağı verme çabasıdır. İşçi düşmanı yasalara karşı genciyle yaşlısıyla emekçi halkın ayağa kalktığı, işçilerin grevlerle katıldığı bu eylemler yargılanamaz!

Arjantin devletinin, mücadele içindeki örgütlere ve en başta da kardeş partimiz Partido Obrero'ya yönelik saldırısı sadece tutuklamalarla da sınırlı değil. 5 Ocak'ta Arjantin polisi, polis merkezinin önünde ev yapımı bomba ve bombanın yanında da PO bildirileri bulduğunu açıkladı. Bu açık bir provokasyondur. Bu provokasyon derhal boşa düşmüştür, PO'yu yıpratma ve suçlu gösterme çabası emekçi kitleler nezdinde hiçbir karşılık bulmamıştır. Zira bu tarz bir eylemin ne PO'nun tarihinde bir örneği ne de PO'nun işçi sınıfının kitlesel mücadelesine dayanan siyasal anlayışı içinde yeri vardır. Arjantin ve tüm Latin Amerika'nın işçi ve emekçileri Partido Obrero'yu söylediğini yapan ve yaptığını sonuna kadar savunan devrimci bir parti olarak tanımakta ve güvenmektedir.

Arjantin devletinin bu zavallı provokasyonunun Partido Obrero'yu hedef alması tesadüf değil. Yasa mecliste görüşülürken Partido Obrero meclis binasının dışındaki gösterilerde en ön saflarda yer alıyordu. Milletvekilleri aracılığıyla dışarıdaki mücadeleyi meclisin içine taşıyordu. Devletin bu kirli yalanının, provokasyonunun nedeni sadece partinin 14 ve 18 Aralık eylemlerindeki öncü rolü de değil. Partido Obrero, günden güne işçi sınıfı ve emekçiler arasında güçleniyor. Büyük mücadelelere önderlik ediyor. Adım adım sendika bürokrasisinin kalelerini zapt ediyor ve işçi sınıfını, sınıf mücadeleci bir temelde örgütlüyor. İşte bu sebeplerle Arjantin devleti PO'yu emekçi kitleler nezdinde karalamaya çalışıyor. Partido Obrero, Arjantin'de sermayenin ve onun bugünkü siyasi temsilcisi olarak Macri hükümetinin bu kirli provokasyonunu boşa çıkaracaktır. İşçi sınıfının öncüsünü inşa ettikçe sermayeye ve emperyalizme korku salmaya devam edecektir.

Biz Devrimci İşçi Partisi olarak yoldaşlarımız César Arakaki'nin ve Dimas Fernando Ponce'nin ve bütün 14 Aralık tutsaklarının derhal serbest bırakılmasını, haklarındaki davaların geri çekilmesini talep ediyoruz. Mücadele edenlere yönelik baskılara, Partido Obrero'ya yönelik provokasyonlara son diyoruz. 14 ve 18 Aralık tarihlerinde eylemlerde emekçi halka karşı işlenen suçların sorumlularının tespitini ve yargılanmasını savunuyoruz.

César Arakaki ve Dimas Fernando Ponce yalnız değildir!

14 Aralık tutsaklarına özgürlük!

Mücadele edenlere yönelik baskılara son!

Partido Obrero'ya yönelik provokasyonlara son!

Yaşasın proleter enternasyonalizmi!

 

Devrimci İşçi Partisi