Bana arkadaşının kim olduğunu söyle…

 

Donald Trump yönetimindeki ABD, haftalardır Kuzey Kore ile uğraşıyor. Gerekçe, bu ülkenin hem nükleer silahlar peşinde olması, hem de kıtalar arası balistik füze yapımı üzerinde çalışması. Kuzey Kore böylece hem Kore yarımadasında, hem Asya’nın doğusunda, bir güvenlik tehdidi yaratıyormuş, ABD için de bir “ulusal güvenlik” tehdidi imiş.

Sanırsınız, ABD’nin kendisinin kıtalar arası balistik füzesi yok, nükleer silahı yok. Sanırsınız, tarihte nükleer silahı, hem de askeri bakımdan gereksiz bir anda, hem de yoğun sivil nüfusun üzerine, hem de iki defa, kullanan tek ülke ABD değilmiş! Sanırsınız, Kuzey Kore bir ulusal güvenlik cennetinde yaşıyor da durup dururken, genç lideri Kim Jong-un deli olduğu için, silahlarla oynamayı sevdiği için silaha yatırım yapıyor.

Bilindiği gibi, 1950 devriminden sonra ABD savaş çıkararak Kore denen ülkeyi ikiye bölmüş, Güney Kore’yi kendi himayesinde “örnek” kapitalist gelişmenin vatanı yapmıştı. Bugün Güney Kore’de hâlâ 30 bin ABD askeri konuşlanmış durumda. Kuzey Kore’nin tehdit ettiği söylenen ikinci ülke Japonya’da ise onyıllardır 50 bin ABD askeri yerleşmiş bulunuyor. Komünizm olarak anılan rejimlerin yeminli düşmanı ABD kendi topraklarından on binlerce kilometre uzaklıkta, Kuzey Kore’nin burnunun dibinde 80 bin asker ve birçok üs bulundurduğunda bu Kuzey Kore için tehdit olmuyor da, Kuzey Kore kendini buna karşı savunmak için silah geliştirdiğinde lideri deli olarak görülüyor!

Bir de Kuzey Kore’nin genç lideri Kim Jong-un ile dalga geçmek son dönemin en sevilen sporlarından oldu. Kim Jong-un’un kişisel kusurlarından hangisi Donald Trump’ta yok ki? Biri gülünçse, öteki ne? Ama daha önemlisi, Gerçek gazetesi, dünya savaşına yol açabilecek bir jeopolitik ve jeostratejik soruna böylesine çocukça bakanları uyarıp duruyor.

Tamam, denebilir, Trump kişisel özellikleri bakımından aynen Kim gibi gülünç olabilir ama Kim kötü bir adam. Ülkesinde muhaliflere göz açtırmıyor, en son kendi (üvey) kardeşini Malezya’da bir hava meydanında öldürttü. Öldürtmek mi dediniz? O zaman biraz da Donald Trump’ın ve ABD’nin Asya’da korumakta olduğu dostlarına bakalım.

ABD muhibbi Güneydoğu Asya devletler topluluğu olan ASEAN örgütü, son günlerde yıllık devlet başkanları toplantısını yaptı. Örgütün başında bu yıl Filipinler devlet başkanı Rodrigo Duterte var. Bu adam toplantıda yaptığı konuşmada Trump’a sorumlu davranma çağrısında bulunmuş. Kuzey Kore lideri Kim çocukmuş, oyun oynuyormuş, Trump onun eline oynamamalıymış.

Duterte denen adamın, iktidara gelmeden önce belediye başkanı olduğu şehirde ölüm mangaları örgütleyerek, uyuşturucu kaçakçısı ve cani olduğunu iddia ettiği kişileri yargıya vermeksizin, sokak ortasında, planlı biçimde öldürttüğü belgelenmiş durumda. Devlet başkanlığı seçimleri sırasında aynı şeyi ülke çapında da yapacağını, üstü pek de örtülü olmayan biçimde vaat etti.  Şimdi altı aydır Filipinler’in başında. Doğrusu seçim vaatlerini yerine getiriyor adam! Bu altı ayda 7 bin, yanlış okumadınız 7 bin insan sokakta öyle, sorgusuz sualsiz, “gebertildi”. Bunar arasında çocuk yaşta olanlar çok. Tabii yargısız infazın özelliği dolayısıyla, kimin uyuşturucu kaçakçısı, kimin siyasi muhalif, kimin devlet ajanlarının yaptığını kişisel hesapları dolayısıyla yapan katillerin kişisel kurbanı olduğunu ayırmak da mümkün değil.

Kim Jong-un’a katil mi dediniz? Alın size katil! Kuzey Kore’nin “şerrinden” korumak istediğiniz Asya’nın liderleri bu tıynette insanlar işte. Biz Kim Jong-un’un hanedan yönetimini de, kardeşini sorgusuz sualsiz halkın gözü önünde öldürtmesini de onaylamayız. Mesele şu ki, ABD Kuzey Kore’yi bunun için tehdit etmiyor savaşla. Yozlaşmış bir işçi devletinin son olumlu kalıntılarını da yerle bir ederek Kore yarımadasını bir bütün olarak kapitalizmin hâkimiyetine teslim etmek ve baş düşman olarak gördüğü ve dizleri üzerine çökertmek istediği Çin’in önemli bir müttefikini ortadan kaldırmak için yapıyor bunu.

Kimse Kuzey Kore lideri Kim’in kişiliğiyle veya görünümüyle oyalanmasın. Böyle şeylere meraklı olanlar Duterte’yi izlerlerse daha faydalı bir iş yapmış olurlar: Amerika’nın Kore’de nasıl bir düzen kurmak istediğini daha iyi anlayıp bir kez daha düşünürler.