Arjantin'de PO ve FİT emin adımlarla ilerliyor

Arjantin'de, iki meclisli bir yasama sistemi var. 72 sandalyeli Senato ve 256 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nden oluşan Arjantin Parlamentosu’nun üyelerinin bir kısmı iki yılda bir yapılan ara seçimlerle yenileniyor. 22 Ekim Pazar günü gerçekleştirilen ara seçimlerde, parlamento üyelerinin yarısına yakını yenilendi. Şu anki devlet başkanı Mauricio Macri'nin desteklediği sağ oylarını arttırıp parlamentoda çoğunluğu elde etti.

Devrimci İşçi Partisi'nin kardeş partisi Partido Obrero (PO- İşçi Partisi) 2013 ve 2015'te yapılan seçimlerde olduğu gibi 22 Ekim'de de başka partilerle birlikte oluşturdukları FİT (Solun ve İşçilerin Cephesi) çatısı altında seçimlere girdi. FİT, Arjantin'de ağırlaşan ekonomik kriz karşısında krizin faturasını emekçilere kesmeye yönelik kemer sıkma politikalarına, kamu harcamalarında ve kamu bütçesinde yapılan kesintilere, işten çıkarmalara karşı işçi ve emekçilerin çıkarlarını, sınıf bağımsızlığını esas alan bir program savunuyor. Sendika bürokrasisine karşı mücadelenin en önünde yürüyor. Bu bağlamda FİT'in bu seçimlerdeki adaylarının büyük bir çoğunluğunu da, çeşitli mücadelelerde öne çıkmış öncü işçiler ve kamu emekçileri oluşturuyordu. FİT bu program ve çoğunluğu işçilerden oluşan adayları ile seçimlerde 1 milyon 150 bin oy aldı ve %4,7'lik bir oy oranı elde etti. Bu, 2017 yazında yapılan ön seçimlere göre oylarını %25 oranında artırdığı anlamına geliyor. FİT, 2015 yılında 990 bin, en büyük çıkışı elde ettiği 2013 seçimlerinde ise 1,2 milyon oy almıştı. 22 Ekim'de elde edilen sonuç, 2013'teki seviyeyi yakalamış, 2015'in de üzerine çıkmış durumda.

2013'teki seçim başarısında Salta, Mendoza ve Cordoba gibi bölgelerden alınan yüksek oylar belirleyici olmuştu. Bu kez ise özellikle eyalet meclisi seçimlerinde farklı bölgelerde alınan yüksek oylar ve buna bağlı olarak eyalet meclislerinde vekil sayısının artması söz konusu. En yüksek artışlar ise oy oranının %5,3'ten %18,3'e çıktığı Jujuy ile %3,1'den %4,8'e çıktığı Tucuman eyaletlerinde gerçekleşti. Ülkenin kalbi sayılabilecek Buenos Aires'te ise FİT'in bu zamana kadarki en yüksek başarısı elde edilmiş durumda. Bunun sonucu olarak FİT Buenos Aires'ten iki milletvekilinin daha parlamentoya girmesini sağladı.

22 Ekim’de görüldü ki, henüz gücü sınırlı da olsa PO ve FİT, Arjantin'de işçi sınıfının bağımsızlığı temelinde, işçi sınıfına öncülük edecek bir siyasi odak olarak emin adımlarla ilerliyor.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Kasım 2017 tarihli 98. sayısında yayınlanmıştır.