AKP ve Jandarma Maccaferri işçisine karşı: “Yasaklamazsak kırarız!”

Düzce’de Tekno Maccaferri fabrikasındaki grevin 25. gününde patron yasadışı şekilde fabrikadan tırla mal çıkartmaya çalışınca grev gözcüleri buna engel oldular. Grev gözcülerinin varlık sebebi zaten patronun grevi kırmak için girişeceği gayri meşru tutum ve davranışları engellemektir. Birleşik Metal üyesi işçiler ve şube yöneticileri bu amaçla fabrikadan çıkartılmak istenen TIR’ın önüne geçmişlerdir.

Bu aşamada Düzce Valiliği devreye girmiş jandarmayı patronun yanında grev kırıcılık yapmak üzere fabrikaya göndermiştir. 20 işçi, sendika temsilcisi ve grev gözcüsü jandarma marifetiyle gözaltına alındıktan sonra mal yüklü tır, fabrikadan çıkartılmıştır. Metal sektöründe daha önce birçok grevi yasaklayan AKP iktidarı yasaklamadığı grevleri de işte böyle kırmaya çalışıyor. Her durumda patronun yanında, her seferinde işçinin karşısında yer alan bir iktidar var. Jandarma ve polis de bu işçi düşmanı politikaların sopası rolünü oynuyor.

İşçiler grev boyunca ücret almamakta bunun yarattığı maddi sıkıntıya sendikal dayanışma ile karşı koymaktadır. Grev süresince haliyle patron da emek sömürüsü ile elde ettiği tatlı kârlarından mahrum kalacaktır. Jandarmanın devreye girerek TIR’ları salıp işçileri gözaltına alması grev dolayısıyla sıkışan patrona verilen bir hayat öpücüğüdür.

Jandarmanın patronunun yanında yer alıp işçiye saldırması, Erdoğan’ın bir süre önce patronlara hitaben yaptığı konuşmada sarf ettiği “grev tehdidi olan yere biz OHAL’den istifade anında müdahale ediyoruz” sözlerini hatırlatıyor. Asil Çelik, EMİS, Akbank, Şişecam ve Mefar fabrikalarındaki grevi yasaklayan AKP hükümeti yasaklamadığı greve de işte böyle şiddetle, patronun TIR’larını salıp işçileri göz altına alarak engellemeye çalışıyor.

Tekno Maccaferri fabrikası grevi engellemek için daha önce de grev oylaması öncesi hileli işçi alımı yapmış, Ankara ofisindeki çalışan sayısını 37 kişi arttırarak oylamanın sonucunu değiştirmişti. Patronun bu girişimi iş mahkemesi tarafından tespit edilince grev oylaması sonuçları iptal edilmiş ve grev başlamıştı.

Düzceli metal işçileri ise Tekno Macafferri’deki grevi tüm baskılara göğüs gererek sürdürüyor. Tüm sınıf kardeşlerini de haklı mücadelelerine destek olmaya seslerini duyurmaya çağırıyor.