301 maden işçisini savunanlar hapiste, katil patrona tahliye!

Soma katliamında katil patrona tahliye

301 maden işçisinin öldüğü Soma katliamında, sonuçlarının ne olabileceğini bildiği halde gerekli önlemleri almayan şirket patronu Can Gürkan istinaf mahkemesi tarafından tahliye edildi. İşçi avukatları yerel mahkemede patronun “olası kastla insan öldürme” fiilinden ve her işçi ölümünden ayrı ayrı suçlanmasını istemişti.

Ancak mahkeme “taksirle öldürme” suçundan 15 yıl ceza vermişti. Bu karar ile fiilen en fazla 5 yıl 6 ay cezaevinde yatacak olan Can Gürkan, istinaf mahkemesinin kararı ile 4,5 yıl hapis yatıp tahliye oldu. Böylece patron Can Gürkan katledilmelerinde sorumlu olduğu her bir işçi için 5 gün hapis yatmış oldu. Mahkeme ayrıca Can Gürkan’ı maden ocağı işletmekten men eden kararı da kaldırdı.

Soma katili patron tahliye olurken, işçi ailelerinin avukatlarından ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve ÇHD’li avukatlar ise tutuklu olarak cezaevinde bulunuyor. Kozağaçlı, Yargıtay’da temyizde olan davada “terör örgütü” üyeliği suçlamasıyla 11 yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Yani istibdadın, patronları kayıran ve kurtaran yargısı, işçi sınıfının haklarını savunanları ise cezalandırarak tam anlamıyla ezen ve sömüren sınıfların aygıtı olduğunu kanıtlıyor.

Bu karar, kâr hırsıyla işçilerin canını tehlikeye atan ve iş güvenliği önlemleri almaktan kaçınan patronları cesaretlendirirken, işçilere sadece alınterini değil canını da korumak için örgütlenmenin tek seçenek olduğunu bir kez daha gösteriyor.