Vivo işçileri mücadeleyi zafere taşıdı!

Atılan Vivo işçileri geri alındı, sendika hakkına sahip çıkan Vivo işçileri mücadeleyi zafere taşıdı!

Gebze’de bulunan Vivo telefon fabrikası patronları 2 Aralık tarihinden beri fabrika içindeki sendikal örgütlenme faaliyetlerini kırmak amacıyla işçi kıyımına başlamış, toplamda 39 işçiyi 25/2 maddesinin, 46 nolu alt kodu ile işinden etmiş, bir kıyım gerçekleştirmişti. 2 Aralık tarihinde önce iki öncü işçiye bir süre önce sözlü istifa ettikleri dayatması yapılmış, işçiler kabul etmese de sözlü istifa ettikleri konusunda ısrar edilerek kapı önüne konmuşlardı. Türk Metal sendikasının örgütlenmesinde öncülüğü üstlenen bu öncü işçilere sahip çıkmak için 17 işçi çalıştıkları hatları durdurarak onlarla bahçede buluşup eyleme geçmişti. 5 Aralık Pazartesi sabahı ise işe gelmeye hazırlanan işçiler telefonlarına gelen bir mesaj ile atıldığını öğrenmişti. İşçilerin atılması haberinin ardından eylem kararı alınmış ve 20 işçi daha iş başı yapmayarak Vivo patronunun hukuksuz işten atmalarına karşı mücadeleyi büyütmüştü. Bir gün sonra da bu yirmi kişinin işine yine mesajla haber verilerek son verilmiş, Vivo direnişi büyümüş ve fabrikanın kapı önüne taşınmıştı. İşçilerin bir gün bile coşkusunu eksik etmediği direniş 13 Aralık tarihinde Vivo yönetiminin Türk Metal sendikası görüşüp atılan tüm işçileri geri alma ve yetki tespit belgesine itirazını geri çekme kararı vermesi ile ile kazanıldı ve sona erdi.

Üretimden gelen güçlerini kullandılar! 

Dostlarına ve sendikasına sahip çıkan Vivo işçileri başarılı bir mücadele örneği gösterdi. Kapı önü direnişi 12 gün boyunca kötü hava koşullarına rağmen tüm coşkusu ile sürdü. Vivo direnişçileri her gün “bu daha başlangıç, mücadeleye devam” dediler.  Direnişçiler halaysız, horonsuz, mücadeleyi daha yaratıcı yöntemlerle yükseltmeye yönelik planlar yapmadıkları bir gün bile geçirmediler. İşçilerin örgütlenerek gösterdikleri bu fedakar eylem sonucu fabrikada telefon üretim sayısı işten atılmalar sonrası epey düştü. İçeride üretimi devam ettirecek işçiler, Türk ve Çinli yönetici kadro ve lise öğrencisi çıraklar olsa da içerideki işçiler her gün fabrikaya giriş çıkışlarda ve molalarda dışarıdaki arkadaşlarına kucaklaşmalar ve alkışlarla destek verdiler, içeride ise iş yavaşlattılar. İçerideki işçiler ısrarlı talepleri sonucu insan kaynakları sorumlularını üretim katına getirtti. Atılan işçilerin geri alınmasını talep ettikleri, kod 46’nın hesabını sordukları bir toplantı düzenlettirdiler. Yine içerideki işçiler atılan işçi arkadaşlarından aldıkları “atılan işçiler geri alınsın”, “vivo işçileri kazanacak”, “zafer direnen emekçinin olacak” sloganları ve aynı sloganların Çince çevirilerinin olduğu kağıtları üretime sokarak bu kağıtların işçilerin ve yöneticilerin tezgahlarına dağıtıldığı bir eylem gerçekleştirdi.

Vivo işçileri asgari ücrete mahkum olmayı reddetti! Direnen işçiler kazandı!

Vivo işçisi yönetimin verdiği zam kararı doğrultusunda Aralık’ta yeni asgari ücretin belirlenmesinden bir ay önce zam alacaktı. İşçiler bir süredir bu zammın açıklanmasını bekliyordu. Eylemler başladıktan hemen sonra 2 Aralık’ta apar topar işçilere yeni ücret 11 bin brüt olacak diye duyuru yapıldı. Vivo işçileri hükümetin enflasyonlarla eriyip bitecek asgari ücretine de, Vivo patronlarının sadaka zammına ve süslü cümlelerine kanmayarak işçilerin örgütlü gücünü gösterdi. 300’ü aşkın işçi sendika çatısı altında buluştu ve Vivo telefon fabrikasının adını bu başarılı direnişle mücadele tarihine yazmış oldu. Vivo direnişi Türkiye işçi sınıfı mücadelelerine örnek olmalıdır, işçi sınıfı krizin faturasının emekçiye kesilemeyeceğini göstererek sendikalaşmalı, sendikal hakkına sahip çıkmalı ve sendikasını denetlemelidir. Vivo için şimdi sıra toplu sözleşmede. Verdikleri mücadele ile işlerine iade edilen işçiler Vivo yönetimine büyük bir geri adım attırmış oldu. Vivo işçileri aynı örgütlü gücü toplu sözleşme masasında da gösterecek ve masaya yumruklarını vuracaklar!