Vivo işçileri sendikal hakları için mücadele ediyorlar!

Vivo işçileri sendikal hakları için mücadele ediyorlar!

Kocaeli Gebze’de bulunan Vivo telefon fabrikasındaki işçiler Türk Metal sendikasında örgütlendiler. Bir süredir devam eden örgütlenme çalışmalarının sonucunda yasanın gerektirdiği çoğunluğa ulaştılar ve Çalışma Bakanlığından yetki tespiti belgesini 30 Kasım tarihinde aldılar.

Yetki tespiti belgesi gelmeden önce yapılan baskı ve mobbinge dayanamayan iki öncü işçi sözlü olarak fabrikadan ayrılacaklarını belirtmişler fakat daha sonrasında mücadeleye devam etmiş ve istifa etmekten vazgeçmişlerdi. Ortada istifaya dair yazılı hiçbir belge olmamasına rağmen iki öncü işçinin sözde ihbar süresinin dolduğu bahane edilerek 2 Aralık Cuma günü işten çıkışlarının yapıldığı söylendi. Bunun üzerine paketleme bölümü iş durdurarak arkadaşlarına sahip çıktılar. Mesai bitiminde ise fabrikadaki diğer işçilerin de katılımıyla fabrikanın bahçesinde yaklaşık dört saat boyunca halay ve türkülerle beklediler. Daha sonra eylemi sonlandırarak eve dağıldılar. 5 Aralık Pazartesi sabahı ise iş durduran 17 işçinin telefonlarına mesaj yoluyla 25/2 maddesi uyarınca işten çıkarıldıkları bildirildi. Bunun üzerine işçiler sabah erken saatlerde fabrikanın önüne giderek bu yasa dışı işten çıkarmalara karşı omuz omuza mücadele edeceklerini gösterdiler. Fabrikada çalışan işçiler de arkadaşlarına destek vererek üretime girmediler ve fabrikanın bahçesinden sloganlarla, halaylarla arkadaşlarının yanında olduklarını gösterdiler.

Vivo işçileri kazanacak!

İşçilerin örgütsüzlüğü sebebiyle ücretlerin asgari ücret düzeyine sıkıştığını söyleyen ve işçilerin örgütsüzlüğünden sözde rahatsız olan Vedat Bilgin’in sözlerinin gerçeklerden ne kadar uzak olduğunu Vivo örneğinde bir kez daha görüyoruz. İşçiler anayasal haklarını kullanıp sendikalara üye oluyorlar, açlığa mahkûm olmamak için örgütleniyorlar. Fakat patronlar sendikalaşan işçiyi işten atarak karşılık veriyor. Bunun karşısında sermayenin iktidarı ise üç maymunu oynuyor. İşçi patronun kârına dokunacak eylemler yaparsa copla, biber gazıyla iktidarı karşısında buluyor. Bu sebeple işçiler ekmekleri için mücadele ederken aynı zamanda bu işçi düşmanı sistemle de karşı karşıya geliyorlar. Vivo işçileri kararlı. Fabrikanın önünü “gemileri yaktık geri dönüş yok” “bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganlarıyla inletiyorlar. Bu birlik korunduğu sürece kazanan Vivo işçileri olacaktır. Yaşasın Vivo işçilerinin onurlu mücadelesi!

 

5 Aralık 2022

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Aralık 2022 tarihli 159. sayısında yayınlanmıştır.