Tüpraş'ta sözleşme imzalandı

Tüpraş'ta sözleşme imzalandı

Petrol-İş sendikası ile Koç Holding arasında 2 Şubat’ta başlayan ve yaklaşık 4 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 17 Mart’ta Petrol-İş sendikası Genel Merkezi’nde yapılan beşinci oturumda anlaşma ile sona erdi.

Tüpraş'ın İzmir Aliağa, İzmit, Kırıkkale ve Batman şubelerini kapsayan toplu iş sözleşmesi üç yıllık olarak imzalandı. Sözleşmeye göre, Tüpraş işçisine, ilk altı ay için yüzde 40 zam oranında ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda TÜFE oranında, beşinci altı ayda TÜFE artı yüzde 3 oranında, son altı ayda ise TÜFE oranında zam yapılacak. Öte yandan işçilerin mücadele ile kazandığı sosyal haklar da eridi, bir önceki sözleşmede sosyal yardımlar altı ayda bir iken, yeni dönem sözleşmede yılda bire düşürüldü.

Koç Holding Tüpraş işçisinin kazanımlarına bir bir saldırıyor!

Tüpraş’ta 2019 sözleşme süreci Koç Holding'in üç yıllık sözleşme, vardiya sisteminde değişiklik, mazeret izinlerinin azaltılması gibi dayatmaları yüzünden tıkanmış; işçiler İzmir, Kocaeli, Kırıkkale ve Batman tesislerinde 36 saat boyunca kendilerini rafineriye kapatmıştı. O gün Koç Holding’in imdadına Yüksek Hakem Kurulu yetişti ve sözleşmeyi Koç’un istediği şekilde bağlamıştı.

Bu sözleşmenin üzerine işçiler iki yıl boyunca pandemide çok zor koşullarda çalışmaya mecbur bırakıldı ve ekonomik krizin etkisiyle maaşları gittikçe eridi. Tüpraş işçisi bu şartlarda yeni sözleşmeyi karşılarken sessiz sedasız yapılan beş toplantı sonunda enflasyon oranının altında bir rakama yeni sözleşme imzalandı.

Tüpraş işçisi haklarını ancak mücadele ederek geri kazanabilir!

2021 yılının son çeyreğinde 5 milyar 776 milyon lira net kâr elde elden Koç Holding, her sözleşme dönemi işçileri daha da yoksullaştırarak asgari ücrete mahkûm etmeye çalışıyor. Tüpraş işçisi kendisine dayatılan enflasyon altında zamlara, kazanımlara yönelik saldırılara ve 3 yıllık sözleşme dayatmalarına karşı mücadeleyi örgütlemek için bugünden adım atmalıdır yoksa her yeni sözleşmede kazanımları da maaşları gibi eriyecektir.