Sefine Tersanesi’nde büyümenin bedeli işçilerin canı!

Sefine Tersanesi’nde büyümenin bedeli işçilerin canı!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 2016’daki istatistiklerine göre en hızlı büyüyen 40. şirket olan, Koloğlu Holding’e ait Sefine tersanesinde iş cinayeti yaşandı. 19 yaşındaki tersane işçisi Yasin Demirdağ, geminin ambarına düşerek hayatını kaybetti. Yasin Demirdağ’ın hayatını kaybetmesinin ardından olay yerine gelen iş güvenliği ekipleri ile işçiler arasında arbede yaşandı. Aynı gün içinde Yasin Demirdağ’ın çalışma arkadaşları paydos ettirilirken tersane çalışmaya devam etti.

Yasin Demirdağ’ın ölümü üzerine tartışmalar devam ediyor. Bir yandan tersane yönetimi yaşanan bu iş cinayetinin sorumluluğundan kaçmaya çalışırken, öbür yandan sendikalar ve meslek odaları ölüme sebep olan işçi sağlığı ve iş güvenliği eksikliklerini tespit ediyor.

Yasin’in ölümü tersanelerde çalışma düzeninin bir sonucudur!

Tersaneler hiç şüphesiz ki en tehlikeli çalışma alanlarından bir tanesidir. Mesai saatleri içerisinde basit bir hatanın ağır yaralanmalara ve ölümlere sebep olduğu böylesi bir sektörde işçilerin çalışma düzenleri de, yaşam koşulları da patronların insafına bırakılmış durumda. Sefine tersanesi bünyesinde çalışan yaklaşık 200 kadar irili ufaklı taşeron şirket mevcut. Aynı anda hem tamir hem yeni inşa projeleri ile devasa bir iş yükü işçilerin sırtına yükleniyor. İşin taşeronlara bölünmesi, tamir projelerinin de yeni inşa projelerinin de acele ile yapılıyor olması uzun mesaileri ve denetimsizliği beraberinde getiriyor. Yasin Demirdağ’ın ölümüne sebep olan çalışma koşulları sebebiyle, Sefine tersanesinde birkaç ay önce tamire gelen Liberya bayraklı bir gemi yanmıştı.

Tersanelerde yapılan iş ne kadar zor olursa olsun, iş cinayetlerini önlemek mümkün! Güvenli ve güvenceli çalışmak için:

  • Bütün tersanelerde taşeron çalışmak yasaklansın, herkese güvenceli kadro!

  • Tersaneler işçi sendikaları ve meslek odaları tarafından denetlensin!

  • İşçinin canı patrona emanet edilemez, çözüm işçi denetiminde kamulaştırma!