Perfetti işçisi sendika ve toplu sözleşme hakkı için mücadele ediyor!

İstanbul Esenyurt’ta bulunan Perfetti Van Melle fabrikası işçileri, kararlı örgütlenme mücadeleleri sonucunda Tekgıda-İş sendikasında örgütlenmiş ve 26 Aralık 2023 tarihinde çoğunluk yetki tespitini almıştı. Bunun üzerine sendikayı tanımayan İtalya ve Hollanda ortaklığındaki Perfetti şirketinin yönetimi, işçilere karşı baskı ve yıldırma politikasına yöneldi.

Dünyanın birçok yerinde üretim tesisi olan ve bulunduğu yerlerde işçilerin sendikalı toplu sözleşmeye tabi olduğu, aynı zamanda Avrupa’da “en iyi işveren” ödülü alan Perfetti Van Melle yönetimi, memleketimizdeki işçilerin anayasal hakkını çiğneyerek toplu sözleşme masasını reddetti ve sendikalaşan işçilere hukuksuz baskılar yapmaya başladı. Fabrikadaki işçileri gerekçesiz izinlere çıkarmalar ile başlayan ve fabrikada işçilerin e-Devlet hesaplarına bakma girişimleri ile devam eden bu baskılar, son olarak patronun 13 yıldır fabrikada çalışan sendika temsilcisi Ayhan Yaylalı’yı haksız şekilde işten çıkarmasıyla devam etti. Patronun sendika düşmanlığını kırmak için, işten çıkarılan sendika temsilcisi ve Tekgıda-İş sendikası, Perfetti fabrikası önünde direnişe ve eylemlere başladı.

Sendikalı toplu sözleşme Perfetti işçisinin anayasal hakkıdır!

Tekgıda-İş sendikası görevlileri ve işten çıkarılan sendika temsilcisi düzenli olarak fabrika önündeki haklı direnişlerine ve vardiya değişimlerinde işçilere ve patrona seslenen eylemlerine devam ediyor. Bu eylemlere hem fabrika dışından hem fabrika içinden gelen desteği gören patron içeride baskıyı arttırmaya yöneliyor. Bu eylemler sırasında patron, fabrikadaki işçilerin kamera ile görüntülerini alarak sendikayı engellemeye yönelik mobbing yapıyor.

Ancak Perfetti işçisi bu baskılara karşı yılmıyor, yılmayacak. Perfetti işçisi anayasal hakkını örgütlü mücadele ile savunuyor, haksız şekilde işten çıkarılan temsilcinin işe geri alınması ve sendikalı toplu sözleşme hakkı için kararlı bir şekilde mücadelesine devam ediyor. Devrimci İşçi Partisi olarak bu haklı mücadeleye destek olmak için biz de bu eylemlerde fabrika önünde Perfetti işçisinin yanındayız.

  • Sendika ve toplu sözleşme anayasal haktır, engellenemez!
  • Hukuksuzca işten çıkarılan işçi geri alınsın!
  • Yaşasın Perfetti işçisinin ekmek ve hürriyet mücadelesi!

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mart 2024 tarihli 174. sayısında yayınlanmıştır.