Patronların kârı işçinin yaşamından daha önemli değildir!

Patronların kârı işçinin yaşamından daha önemli değildir!

İzmir Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde Odak Kozmetik şirketine ait bir depoda 17 Ocak Çarşamba günü sabah saatlerinde büyük bir patlama meydana geldi. Patlama sırasında depoda bulunan 4 işçiden biri hayatını kaybetti. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan işçilerden biri de maalesef bir sonraki gün hayatını kaybetti.

Aslında artık faal olmayan, 6 ay önce satılık ilanı asılan ve son olarak Luna Elektrik şirketinin kullandığı bu fabrika bir süredir Odak Kozmetik tarafından depo olarak kullanılıyordu. Meydana gelen patlamanın, işçilerin ısınmak için kullandığı elektrik sobasından kaynaklandığı öne sürülüyor. Atıl bir fabrikanın bir bölümünün depo olarak kullanıldığı, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmadığı anlaşılıyor.

Kimyasal ürünler parlama, patlama gibi riskler taşıdığı için bu ürünlerin depolanmasında ve sevkiyatında özel tedbirler alınması gerekir. Daha fazla kâr elde etmek için işçilerin hayatını ve sağlığını hiçe sayarak onları iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğu koşullarda çalışmaya zorlayan patronlar iş cinayetlerinin birinci dereceden sorumlusudur. Şirketin sorumlu mühendislerinden iki kişi tutuklandı, fakat patronlara dokunan yine olmadı. Bu cinayetlerin diğer sorumlusu ise gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimlerini yapmayan ve bu denetimleri özel sektörün eline bırakan devlettir.

Çalışırken ölmek işçinin kaderi değildir. Gerekli önlemler alındığı takdirde iş kazaları ve iş cinayetlerinin önüne geçilmesi mümkün. Her işyerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin işçi denetiminde sağlanması için örgütlenelim, mücadele edelim!