Lezita grevi saldırılara ve grev kırıcılığına rağmen kararlılıkla sürüyor

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Abalıoğlu Lezita fabrikasında, Öz Gıda-İş sendikasında örgütlü işçilerin grevi 7 Mayıs’ta ikinci ayını devirdi. Grev, fabrika önündeki grev alanında coşku ve kararlılıkla sürüyor.

Lezita grevinde Nisan ayı içerisinde iki önemli gelişme yaşandı. İlk olarak, grevin ilan edildiği tarih olan 6 Şubat’tan itibaren patronun 483 kişiyi işe alarak grev kırıcılığı yaptığı, grevin 40. gününde Denizli İş Mahkemesi tarafından hukuki bakımdan da tescillendi. Bu kararın ardından Öz Gıda-İş sendikasının avukatları icra memurlarıyla birlikte fabrikaya geldi. Jandarma avukatların ve memurların fabrikaya girişini engellemeye çalıştı, işçilere biber gazı sıkarak saldırdı. Mahkeme kararı patron tarafına tebliğ edilmesine rağmen, Lezita fabrikası yönetimi grev kırıcılığı için işe alınanların listesini icra memurlarına vermeyi reddetti. Bunun üzerine memurlar tek tek kimlik tespiti yaparak grev kırıcı olarak işe alınanları tespit etti. Lezita’da sendikal örgütlenmenin başladığı 2021 yılından bu yana işçilerin anayasal haklarını ayaklar altına alan patron tarafı, şimdi de mahkeme kararıyla tescillenmiş grev kırıcılığı suçunu işlemeye devam ediyor.

Diğer önemli gelişme ise grevin ilk anından itibaren sırtını Lezita patronuna dayayıp fabrikanın kapı bekçiliğini üstlenerek grev kırıcılığına girişen jandarmanın, 16 Nisan Salı günü işçilere düşmanca saldırması oldu. Jandarmanın bu saldırısında 18 grevci işçi ve sendika görevlisi gözaltına alındı. Bu sınıf savaşı alanında istibdadın ve onun silahlı gücünün hangi tarafta yer aldığı tüm Türkiye işçi sınıfının gözü önünde bir kez daha açıkça ortaya konmuş oldu.

Devrimci İşçi Partisi olarak Abalıoğlu Lezita’nın grevci ve direnişçi işçilerinin mücadelesini selamlıyor, sonuna kadar destekliyoruz. Lezita grevi hepimizin grevi! Lezita grevinin zaferi Türkiye işçi sınıfının zaferi olacaktır.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mayıs 2024 tarihli 176. sayısında yayınlanmıştır.