HT Solar’da sözleşme imzalandı: Mücadele edenler kazandı!

Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi’nde örgütlü HT Solar fabrikasında 1 Eylül 2023 itibarıyla başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tam 6 ay boyunca sürdü. Uzun ve zorlu bir mücadelenin ardından HT işçileri kazanımla sonuçlanan sözleşmelerini imzalamayı başardı. Tek geçerli çözümün örgütlü mücadeleden geçtiğini, en ufak bir kazanımın bile “Hak verilmez alınır” şiarıyla kazanıldığını bir kez daha göstermiş oldu.

Sözleşme döneminden önce yaz aylarında üretim yoğunluğu yaşanırken sonbahara doğru sektörden ve firmanın sipariş yetersizliğinden kaynaklı duruşlar yaşanmaya başladı. Bu süreçte MESS sözleşmesi üzerinden müzakere yürüteceğini belirten patron tarafı MESS’in kazanımla biten sözleşme sürecinin ardından uzlaşmaz bir tavır içine girdi. Yaşanan üretim duruşlarını da bahane eden yönetim Ocak’tan sonra yapılan görüşmelerde ilk altı ay yüzde 80, yaklaşık olarak yüzde 30 enflasyon çıkması beklenen ikinci altı ay ise sadece yüzde 10’luk bir zam teklif ederek sürecin tıkanmasına sebep oldu. Bu teklifi hakaret kabul eden HT Solar işçileri ise üretime dokunan bir dizi eylem kararı aldı. Patron tarafı düzgün bir teklifle masaya gelene kadar fabrikada sloganlı yürüyüşler düzenleyen işçiler her gün yaklaşık 1'er saat üretimden çalarak eylemlerini kararlılıkla sürdürdü. “İşgal, grev, direniş” sloganlarıyla fabrikayı inleten işçiler, sendikalarının da kararlı duruşuyla uzlaşma olmaz ise greve gideceklerini net bir şekilde göstermiş oldu.

İşte bu grev ve mücadele iradesi sonuç verdi ve HT Solar işçileri sefalet dayatmalarını kırdılar. İlk 6 ay için %90, ikinci altı ay enflasyon zammı ile birlikte yıllık %150 zam alınan sözleşmenin sonucunda 1 Mart 2024 tarihi itibarıyla ortalama ücret net 41 bin, en düşük ücret ise net 38 bin liraya gelmiş oldu. İşçiler, ücret zammının dışında erzak fişinin dörtten beşe çıkarılması, taşınma izni ve evlilik izninin 10 güne çıkarılması gibi bazı kalıcı sosyal kazanımlar da elde ettiler. Ayrıca işçi sınıfının örgütlü gücünü ve sınıf bilincini daha da ileriye taşıması açısından özel bir anlam ifade eden üretim saatlerinde uygulanan aylık eğitim izni 1 saatten 2 saate çıkarıldı.

HT Solar işçileri 2017 yılında fabrikalarını üç gün boyunca işgal ederek işçi sınıfının örgütlü mücadelesine katıldılar. Örgütlü oldukları andan bu yana ne aldıysa ne kazandıysa mücadele ederek kazanan HT Solar işçileri bugün de bir kez daha seçimlerini mücadeleden yana yaptılar ve kazandılar. Sefalet dayatmalarını kırmak için de, asgari ücrete mahkum olmamak için de tek geçerli yolun örgütlü mücadele olduğunu HT Solar işçileri bir kez daha gösterdiler.