Has Tavuk’ta işçi kıyımı işçileri yıldıramadı!

Has Tavuk

Tek Gıda-İş sendikası, 1 Ağustos sabahı bir süredir örgütlenme çalışması yaptığı Has Tavuk fabrikasında, sendika üyesi 3 işçinin işten atılmasına karşı eylem yaptı. 2022’de de 10 öncü işçinin işten çıkartıldığı fabrikada işe iade davası sonuçlanan 6 işçi sendikal tazminat dâhil olmak üzere maddi haklarını almıştı. Ancak sendikalı işçileri işe geri almayan patron yeni işçi çıkartmalara gitti. Atılan işçiler, sendika yöneticileri ve sendikaya bağlı diğer fabrikaların temsilcilerinin de katılımıyla fabrika kapısında eylem yaparak bu saldırıyı protesto etti. Devrimci İşçi Partisi de bu eylemi desteklemek üzere eylem alanındaydı.

İşçileri yıldırmak için işten atmalara başvuran patronun hesabı pek tutmuş gözükmüyor. Zira vardiya değişim saatinde yapılan eylem tam tersi bir etki yarattı. Patron işçilerin eylem alanına yaklaşmaması için servis indirme yerlerini ve güzergâhlarını değiştirdi. Buna rağmen araçlar eylem alanının önündeki karayolundan geçerken servislerin içindeki işçiler el sallayarak, alkış yaparak eyleme desteklerini gösterdiler. Belli ki Has Tavuk patronu sendikalaşmayı kırmak isterken çok daha fazla sendika üyesi işçiyi karşısında bulacak.

Nitekim eylem alanından ses aracıyla konuşma yapan Tek Gıda-İş örgütlenme uzmanı Suat Karlıkaya, işçilerin asla korkmamalarını, sendikaya üye olmalarını, e-devlet şifrelerini istemek gibi yasadışı baskılarda bulunan olursa sendikaya bildirmelerini istedi. Tek Gıda-İş son dönemde pek çok fabrikada bu tür baskıları aşarak örgütlenmeyi başarıya ulaştıran ve 38.596 üyeye ulaşan bir sendika. Genel Merkez Yöneticisi Kemal Köse de buna işaret ederek son dönemde Bolez, Keskinoğlu ve son olarak Banvit’te tüm baskıları aşarak örgütlenerek toplu sözleşmeler imzalayan Tek Gıda-İş’in Has Tavuk’ta da bunu başaracağını, baskılardan medet umanların sendikanın bölgede gerçekleştirdiği Nestle, Sütaş, Cargill gibi direnişlere bakabileceğini söyledi. Bizler de Devrimci İşçi Partisi olarak bu mücadelelerin şahidiyiz ve dün olduğu gibi bugün de Has Tavuk’ta da işçilerin mücadelesinin sonuna kadar yanında olacağız. Tüm işçi sınıfımızı ve emekçi halkımızı da Has Tavuk işçilerinin mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz.