Gemi sökümü işçileri ortak kararla grevi sonlandırdı

11 Şubat’ta Aliağa gemi sökümü şantiyelerinde yevmiyelere zam yapılması, kişisel koruyucu ekipmanlarının patron tarafından eksiksiz sağlanması ve SGK primlerinin gerçek maaş üzerinden yatırılması talepleriyle başlayan iş durdurma eylemi 12 Şubat’ta diğer şantiyelere sıçramıştı. Bir gün sonra, 12 Şubat günü söküm bölgesinde bulunan 22 şantiyenin tamamında iş durmuş, gemi söküm işçileri şantiyelerin aksine pırıl pırıl ve heybetli patron derneği GEMİSANDER önünde toplanarak taleplerinin karşılanması için mücadeleye adım atmıştı.

22 şantiyeden birer temsilcinin seçilmesiyle gemi söküm işçilerinin yaşadığı sorunlara karşı başlangıçta istenen üç talep genişletilip 17 maddeye çıkarılmıştı. Bu adımdan sonra gemi söküm işçilerinin en önemli üç talebi ücret zammı, greve katılan hiçbir işçinin işten çıkarılmaması ve taleplerin protokol altına alınması olmuştu. 700’den fazla işçinin katıldığı fiili grev, 1998’de gemi söküm işçilerinin başlattığı fakat tamamlanamayan sendikal mücadeleden 25 yıl sonra görülen ilk kitlesel eylemlilik olma anlamını taşıyordu. Gelinen aşamada işçiler aldıkları ortak bir kararla 11. gününde fiili grevi bitirme kararı aldı.

Kolluk-patron işbirliği, işçilere açılan yıldırma davaları ve işten atma tehditleriyle işçilere yaşatılan baskı, sarı sendikanın ve onlarla iş tutanların, mücadeleyi ileri taşımak yerine işçileri ayrıştıran ve bölen tutumu direnişin sonlanmasındaki en büyük sebeplerden oldu. 22 şantiye ortak kararla birimize verilen zam hepimize verilmeden dönmeyeceğiz” kararı almışken, Hak-İş’e bağlı Liman-İş sendikası 2 şantiyede çoğunluğu sağlayıp yetki tespitine başvurarak o şantiyelerin işçilerine sizin burada beklemenize gerek kalmadı, şantiyenize dönün” diyerek grev kırıcı tutumunu sürdürmüştü. Bu emrivaki tutum, işçileri grev alanında fiziki olarak ayrıştırmış, birliğin bölünmesine sebep olmuştur. İşçilere sendikanın tanıtıldığı ve sendikasını özgürce seçme iradesinin oluşturulduğu bir ortam yaratılmamıştır.

En büyük kazanım gemi söküm patronlarının 10 gün boyunca yaşadığı korkudur

Gemi söküm işçilerinin son derece haklı ve meşru taleplerle başlattığı mücadelede elde edilen kazanımlar sınırlı olsa da artık gemi söküm şantiyelerinde hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bazı firmalarda yevmiyelerin yükselmesi, atılan işçilerin geri alınması, sigorta primlerinin tam yatırılması gibi kazanımlar elde edilmiş olsa da en büyük ve önemli kazanım gemi söküm işçilerinin tersaneye attığı mücadele tohumu olmuştur. Aliağa gibi büyük bir işçi kentinde gemi söküm işçileri hiç de azımsanamayacak büyüklükte bir mitingle tüm işçi kardeşlerine sesini duyurmuş, Türkiye kamuoyuna mücadelesini göstermiştir. 700’den fazla işçinin katılımıyla tersaneler bölgesinde yapılan yürüyüşle işçilerin yan yana geldiğinde ne kadar kudretli ve güçlü olduğunu patronlara göstermiştir. Gemi söküm işçileri bir sonraki mücadelede yalnız olmayacağını, sınıf kardeşlerini yanında bulacağını öğrenmiştir.

Gemi söküm işçileri, 11 günlük mücadelenin ardından bugün geri çekilmiş görünebilir. Ancak Aliağa gemi söküm şantiyeleri yeni mücadelelere ev sahipliği yapacağını kuvvetli bir şekilde yeniden gösterdi. Bu nedenle gemi söküm işçileri bir sonraki mücadelelerine örgütsüz girmemelidir. Bu seferki mücadelenin derslerinden yola çıkarak sendikasını seçmeli ve bir an önce şantiye şantiye örgütlenmeye başlamalıdır. 

Gemi sökümde bugünden başlayacak örgütlenme, yarın yeniden alana dönecek işçilerin kuvvetinin bu sefer dağılmamasını, patronlardan gelecek çeşitli saldırıların boşa düşürülmesini sağlayacak, daha da önemlisi gemi söküm işçilerinin mücadelesini kendi çarkını döndürmek için bölmeye çalışanlara karşı en kuvvetli silah olacaktır.

Devrimci İşçi Partisi ve Gerçek gazetesi, gemi söküm işçilerinin mücadelesini ilk günden itibaren bizzat alanda yer alarak destekledi, yol gösterdi. Biz, gemi söküm işçilerinin mücadelesinin bu sefer yenilmediğini, sadece soluğunu toplamak ve dinlenmek için geri çekildiğini biliyoruz. Şimdi hep beraber bu süreci gemi söküm işçilerinin birliğini yeniden sağlamaya ve örgütlenmeye yöneleceğiz. Devrimci İşçi Partisi, dün olduğu gibi bugün de gemi söküm işçilerinin yanında yer almaya devam edecek. Gemi söküm işçilerinin mücadelesinin bitmediğini, yakılan ateşin yeniden harlanacağını biliyoruz. O ateşin harlanması ve bu sefer zaferle sonuçlanması için Devrimci İşçi Partisi ve Gerçek gazetesi olarak işçilerin cephesini kuvvetlendirmeye devam edeceğiz.