Gemi sökümü işçileri ortak kararla 11 gün süren grevlerini sonlandırdı

Gemi sökümü işçileri ortak kararla 11 gün süren grevlerini sonlandırdı

11 Şubat’ta Aliağa’da yevmiyelere zam yapılması, kişisel koruyucu ekipmanların patron tarafından eksiksiz sağlanması, SGK primlerinin gerçek maaş üzerinden yatırılması gibi 17 talep ile söküm bölgesinde bulunan 22 şantiyenin tamamında iş durdurarak fiili greve giden gemi söküm işçileri aldıkları ortak bir kararla 11. Gününde grevi bitirme kararı aldı.

700’den fazla işçinin katıldığı fiili grev, 1998’de gemi söküm işçilerinin başlattığı fakat tamamlanamayan sendikal mücadeleden 25 yıl sonra görülen ilk kitlesel eylemlilik olma anlamını taşıyordu.

En büyük kazanım gemi söküm patronlarının 10 gün boyunca yaşadığı korkudur

Gemi söküm işçilerinin son derece haklı ve meşru taleplerle başlattığı mücadelede elde edilen kazanımlar sınırlı olsa da artık gemi söküm şantiyelerinde hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bazı firmalarda yevmiyelerin yükselmesi, atılan işçilerin geri alınması, sigorta primlerinin tam yatırılması gibi kazanımlar elde edilmiş olsa da en büyük ve önemli kazanım gemi söküm işçilerinin tersaneye attığı mücadele tohumu olmuştur. 700’den fazla işçinin katılımıyla tersaneler bölgesinde yapılan yürüyüşle işçilerin yan yana geldiğinde ne kadar kudretli ve güçlü olduğunu patronlara göstermiştir. Gemi söküm işçileri bir sonraki mücadelede yalnız olmayacağını, sınıf kardeşlerini yanında bulacağını öğrenmiştir.

Devrimci İşçi Partisi ve Gerçek gazetesi, gemi söküm işçilerinin mücadelesini ilk günden itibaren bizzat alanda yer alarak destekledi, yol gösterdi. Gemi söküm işçilerinin mücadelesinin bitmediğini, yakılan ateşin yeniden harlanacağını biliyoruz. O ateşin harlanması ve bu sefer zaferle sonuçlanması için Devrimci İşçi Partisi ve Gerçek gazetesi olarak işçilerin cephesini kuvvetlendirmeye devam edeceğiz.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mart 2022 tarihli 150. sayısında yayınlanmıştır.