Gebze Smart Solar’dan bir işçi: MESS, patronların grev yasaklama tehdidine karşı metal işçisinin grev tehdidiyle sarsıldı

MESS, patronların grev yasaklama tehdidine karşı metal işçisinin grev tehdidiyle sarsıldı

Dostlar merhaba. Ben Smart Solar fabrikasında çalışan bir emekçiyim. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin en büyük sözleşmesi olan patron sendikası MESS ile bizim sendikamız olan Birleşik Metal-İş sendikasının da içinde bulunduğu ve etkili olduğu toplu iş sözleşmesi imzalandı. 163 bin işçinin alınterini ilgilendiren bu sözleşme, aslında tüm metal işçilerinin de hayatını etkileyen bir sözleşmedir. Türk Metal ve Öz Çelik-İş sendikalarının yıllardan beri grev iradesi göstermeden patronun dayatmalarına razı olduğu MESS sözleşmesi, bu dönem sendikamızın grev iradesi göstermesiyle birlikte %98 gibi yüksek bir oranda imzalandı.

MESS’e üye olmayan patronların metal fabrikalarında da bu sözleşme büyük bir önem taşıyor. Bu fabrikalarda sendikalar sözleşme masasına oturduğunda patronlar “MESS’i bekleyelim” diyerek MESS’in ücretleri bastırma politikalarını kendi fabrikalarında da uygulamak istiyor. Ancak sendikamızın sözleşme görüşmelerine başlamasıyla birlikte fabrikalarda grev eğitimlerine başlaması, birer saat üretimin durdurulması, eylemlerin artması ve MESS’e grev yasaklarına güvenmemeleri konusunda ültimatom verilmesi hem sözleşmenin yüksek oranda imzalanmasına hem de MESS’e üye olmayan patronlara masaya MESS dayatmalarıyla gelmemeleri için ciddi bir mesaj verdi. Ancak burada kazanımlardan en büyüğünün artık masada Türk Metal sendikasının ve ağalarının değil grev iradesi gösteren sendikamız Birleşik Metal-İş’in daha etkili olmasıdır. Bununla birlikte her sözleşme döneminde düşük oranlara imza atarak ve sözleşme sürecini oldubitti yapıp işçilerin önünden kaçan sarı sendikacılara karşı Türk Metal üyesi işçilerin de eylemlere yoğun katılım sağlayarak baskı yapması gerçeğini de yadsıyamayız.

Metal işçisi bugün tabi ki geçmiş dönemlere göre yukarıda saydığım birçok mücadele yöntemiyle yüksek oranda bir sözleşme imzalamıştır. Ancak mücadelenin bitmediğini belirtmekle birlikte MESS’in karşısına gelecek dönem daha güçlü çıkmanın ve hükümetin işçi düşmanı ekonomi politikalarına karşı ayrı gayrı demeden, sendika ayrımı gözetmeden yek vücut olarak mücadele yoluna girmeliyiz. Bugün MESS sözleşmesinin özeti şudur: patronların grev yasaklama tehdidine karşı metal işçisinin grev tehdidi üstün gelmiştir. Grev silahımız eskimemiştir, paslanmamıştır aksine sesi bile mücadelenin ilk aşamasında patronların kulaklarını sağır etmiş ve mücadele alanından geri adım atmalarını sağlamıştır. Bugün patronlara geri adım attıran biz metal işçileri patronların hükümetine de geri adım attırmak için sendikamıza sahip çıkmalı, bilinçlenmeli ve sınıf mücadelesinin her safhasında yerimizi almalıyız.

Gebze Smart Solar’dan bir işçi

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Şubat 2024 tarihli 173. sayısında yayınlanmıştır.