Dolar rekor üstüne rekor kırıyor! Ekmeğimiz her gün biraz daha küçülüyor! Hakkımız olanı almak için MESS taslakları güncellensin!

Dolar rekor üstüne rekor kırıyor! Ekmeğimiz her gün biraz daha küçülüyor! Hakkımız olanı almak için MESS taslakları güncellensin!

23 Kasım günü Türk lirası dolar karşısında hızla değer kaybetti. Her ne kadar ülkeyi yönetenler dolarla maaş almayanları ilgilendirmediğini söyleyerek milyonlarca emekçinin aklıyla dalga geçseler de lira ile maaş alan herkesin alım gücü azalmış oldu. Türk Metal’e göre daha yüksek bir zam talebi ile masaya oturan Birleşik Metal-İş sendikasının taslağı, açıklandığı gün 173 dolara denk geliyordu. Bugün itibarıyla bu rakam 117 dolara kadar geriledi.

Hem doları hem de enflasyonu yükselten siyasi iktidarın bilinçli bir şekilde izlediği düşük faiz yüksek enflasyon politikasının ardından iğneden ipliğe her şeye zam gelmeye başladı. Devrimci İşçi Partisi ve Metal İşçisinin Sesi de bu ilk faiz indirimi kararından sonra MESS taslaklarının güncellenmesi gerektiğini söyledi. MESS’e bağlı fabrikalardan da revizyon talebi yükselmeye başladı. DİSK’in açıkladığı asgari ücret talebi de MESS taslaklarının geçerliliğini yitirdiğini ortaya koyuyor. DİSK asgari ücrette %84’lük bir artış talep ederek 5.200 lira net ücret talep ediyor. Bunun saat ücreti karşılığı da yaklaşık 29 liraya denk geliyor. Bugün MESS’e bağlı fabrikalarda ortalama saat ücretinin 22 lira olduğu düşünülürse Birleşik Metal-İş sendikası talep ettiği %30,84’lük zammın tamamını bile alsa ortalama ücretler 29 lirayı bulmuyor. Bu rakamlar taslakların güncellenmesinin artık şart olduğunu gösteriyor.

Hem MESS görüşmelerinde hem de asgari ücret görüşmelerinde işçinin karşısında masaya oturanların sözleşmeleri bir an önce bitirme telaşı içinde olduklarını görüyoruz. Normalde asgari ücret açıklanana kadar ücret teklifi iletmeyen MESS bu sene asgari ücreti beklemeden sözleşmeyi bağlamayı öneriyor. Yine aynı şekilde asgari ücret görüşmelerinde de hem hükümet hem de patronlar “belirsizlik giderilsin” bahanesiyle bir an önce asgari ücretin belli olmasını istiyorlar. Bu telaşın tek sebebi yüksek enflasyonun devam edeceğini bilmeleri. Sofradaki ekmek her gün biraz daha küçüldükçe emekçilerin beklentileri de artıyor. Bu sebeple bir an önce hem asgari ücreti hem de MESS sözleşmesini sonuca bağlayarak işçileri emekçileri enflasyon yükü altında ezmek istiyorlar.

Çok büyük bir basınç oluşmadığı sürece sarı sendika Türk Metal’in taslağını güncellemeyeceği aşikâr. Burada sorumluluk DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasının omuzlarında. Birleşik Metal-İş sendikası taslağını güncelleyerek Türk Metal’in üzerindeki basıncı da arttırabilir. Fakat Gerçek gazetesi sayfalarında en başından beri vurguladığımız gibi taslakları güncellemek tek başına hiçbir şeyi değiştirmez. Önemli olan çok geç olmadan fabrikaların greve hazırlanmasıdır. Patronlar aylardır özellikle Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda fazla stok biriktirerek greve hazırlanıyorlar. Metal işçileri de üretimden gelen güçlerini kullanmaktan çekinmeyeceklerini, her türlü grev yasağına karşı fiili bir şekilde mücadele edeceklerini MESS’e göstermelidir. Patronların kölesi olmamak için fabrikalardan işgal, grev, direniş sesini yükseltmemiz gerekiyor.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin  Aralık 2021 tarihli 147. sayısında yayınlanmıştır.