Bursa TOFAŞ fabrikasından bir işçi: Ülke ekonomisi değişmedikçe biz yoksulluk içinde kıvranmaya devam edeceğiz!

Bursa TOFAŞ fabrikasından bir işçi: Ülke ekonomisi değişmedikçe biz yoksulluk içinde kıvranmaya devam edeceğiz!

2023 toplu sözleşmesi sona erdi. Greve saatler kala bir gece vakti imzalandı. Kâğıt üzerinde güzel görünse de daha önce yaşadığımız, tecrübe ettiğimiz sözleşmeler gibi, 5 ay sonra enflasyondan dolayı yine maaşlar eriyecek! Ülkenin ekonomisi her geçen gün daha da kötüye gidiyor. İşçileri enflasyona ezdirecek bir sözleşme gibi görünüyor.

Yerel seçimler nedeniyle piyasayı, dövizi tutmaya çalışıyorlar. Yerel seçim bittikten sonra zamlar patlayacak. Aldığımız %100 zam kulağa hoş gelse de seçimden sonra ay sonunu yine getiremeyeceğiz. Sözleşmenin olduğu Eylül ayında dolar kuru 25 TL iken, şuan 30 TL civarında! Buradan yola çıkarsak 4 aylık süre zarfındaki kayıplarımız ne olacak! Nerdeyse iki hafta geçmesine rağmen toplu paralar hala yatmadı. Alacağımız sözleşme farklarının değeri düştü.

Tofaş’ta sözleşme imzalandıktan sonra fabrikayı bayram havasına çevirerek işçiler mutlu algısı yaratılmaya çalışıldı. Bir avuç sendika yalakası kişiler meşale yakarak, konfeti patlatarak kutlama yaptılar. Çoğunluğu destek vermedi. Artık işçiler bir şeylerin farkında, bir yıl sonra yine asgari ücrete denk gelecek maaş alacaklarını biliyorlar. Sendikaya güven ortamı yok! Dört beş ay biraz soluk alacağız! Seçimden sonra yine geçim sıkıntısı çekmeye devam edeceğiz.

AKP hükümeti 22 yıldır hiçbir zaman işçinin emekçinin yanında olmadı. Bundan sonra da olacak değil!

Bursa TOFAŞ fabrikasından bir işçi