Adana'da kitlesel 1 Mayıs

Adana’daki kutlama son yılların hemen hemen en kalabalık 1 Mayıs’ına sahne oldu. Yürüyüş esnasında kitle yaklaşık 20-25 bin kişiye ulaştı. Dolayısıyla tahmini olarak hemen her yerde benzer bir şekilde olduğu gibi halk isyanı ve son şehidimiz Berkin Elvan’ın katlinin yarattığı öfke etkisini açıkça göstermiş oldu. 

Geçen yıllardan farklı olarak bu kez, mitingin daha ileri saatlerde yapılmasına ilişkin tertip komitesinin yaptığı başvuru, Valilik tarafından kabul edilmesi üzerine (daha önce hep en sıcak saat olan 12:00 verilirdi) saat 14:45’de Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde toplanmaya başlayan sendikalar, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve sosyalist çevreler 15:30’dan itibaren İstasyon Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş ve miting sırasında sık sık “Her Yer Taksim Her Yer 1 Mayıs”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Biji Yek Gulan”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği” sloganları atıldı. Bütün gruplar tarafından en çok atılan slogan ise özellikle Berkin Elvan başta olmak üzere Gezi şehitlerinin tamamı ile ilgili olanlardı. Miting alanına varıldığında ise 1 Mayıs ve işçi sınıfı şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından, Tertip Komitesi adına 1 Mayıs mesajı Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce olarak okundu. Kitle sahne alan müzik grubunun şarkı ve marşlarıyla coşkuyla halaya durdu. 

Alanda dikkat çeken üç şeyden birincisi muhtemelen bu durumu burjuva siyaset meydanında pazarlık unsuru olarak planlayan ikiyüzlü CHP’nin Adana’da hiç görülmemiş biçimde ciddi bir kitlesellikle katılmış olması idi. İkincisi ise Newroz’da 100 bine yakın insanı alana toplayan, deyim yerindeyse “ha deyince” en az 10 bin kişiyi istediği yere getirebilecek olan BDP’nin (yani birkaç küçük farkla HDP) ancak yaklaşık 1.000-2.000 arası bir insanla alanda bulunmasıydı. 
Üçüncüsü ve en önemlisi ise sendikaların, görece kalabalık olan KESK (özellikle de Eğitim-Sen) dışında her zamanki gibi hemen hemen sembolik denecek düzeyde yer alması idi. 

DİP de, daha çok gençlerden oluşan kitlesinin canlı sloganlarıyla, başından sonuna kadar alanda idi. Kitle sık sık attığı “Nail Yoldaş Ölümsüzdür” “Ali Dehri Yoldaş Ölümsüzdür” sloganı ile de her iki yoldaşımızı da anmış ve Çukurovalı devrimcilere hatırlatmış oldu.