Xiaomi Salcomp işçilerinden patronun sendikalaşmayı engelleme çabalarına karşı eylem

Salcomp

İstanbul Avcılar’da bulunan Çin sermayesi ortaklı Salcomp Xiaomi fabrikasında işçiler kendilerine dayatılan kölece çalışma koşullarını kabul etmeyip sendikalaşma mücadelesi veriyorlar. Sendikalaşan işçilerin işten atılmasının ardından Türk Metal sendikası, 2 Eylül Perşembe günü örgütlü olduğu diğer fabrikalardan işçilerle beraber Salcomp önünde eylem yaptı.

Geçen hafta, Türk Metal üyesi bir işçinin işten atılması sonrası işçilerin fiili iş durdurmasıyla ivme kazanan süreç, bu hafta da eylemlerle devam ediyor. Sendikal yetki için yeterli sayıya ulaşıldığını söyleyen Türk Metal temsilcisi, TİS masasına daha güçlü oturabilmek için mücadelenin devam ettiğini belirtti ve fabrika önünden içerideki işçilere sendikaya üye olma çağrısında bulundu.

Kölece çalışma koşullarına cevap sendikalaşma oldu

Henüz 6 ay önce kurulmuş olan bu fabrika, sömürü koşullarını işçilere dayatmakta gecikmedi. İşe alırken 8 saat olarak söylenen çalışma saatleri 12 saatlere çıkarken; maaşların düzensiz yatması ve kesintiler yapılması, zorunlu mesailer, mesai ücretlerinin eksik yatması, çok önemli bir sosyal hak olan çocuk parasının verilmemesi gibi uygulamalarla işçileri kölece şartlarda çalıştırmaya çalışıyor. Kadınlara yönelik taciz vakalarının yaşanması da diğer önemli husus. İşçilerin bu koşullara tepkilerini sendikalaşmayla gösterdiler. Çoğunluğu kadın işçilerden oluşan bu fabrikada işçiler sendikal mücadeleye başladılar.

Bu süreçte Türk Metal sendikasında örgütlenmeye başlayan işçilerin sendikal faaliyetini engellemek için 730 işçinin çalıştığı fabrikada yaklaşık 200 işçi son 1 ayda performans düşüklüğü gibi bahanelerle işten atıldı. Sendikal mücadeleyi engellemek için uygulanan baskılar bununla da kalmayıp fabrika içerinde mobbingler, sendikaya üye olan işçilere tehditler, lavaboya izin kağıdıyla gidilebilmesi, mola aralarında bile işçilerin üstlerinin güvenlik eşliğinde aranması gibi uygulamalarla devam ettirildi.

Şimdi işçiler fabrika yönetiminin dayattığı koşullara cevabını sendikalaşarak veriyor. Gerçek gazetesi olarak Xiaomi Salcomp fabrikasında insanca çalışma koşulları için sendikalaşma mücadelesi veren işçilerin yanındayız!