Xiaomi Salcomp işçileri toplu sözleşme hakkını söke söke kazandı

Xiaomi Salcomp

İstanbul Avcılar’da bulunan Salcomp Xiaomi fabrikasında işçilerin sendikalaşma mücadelesi kazanımla sonuçlandı. Bir hafta boyunca gece gündüz fabrika bahçesini işgal ederek mücadelelerine devam eden işçiler, sendikanın çoğunluk yetki tespitine itiraz ederek sendikalı işçileri işten atan patrona geri adım attırdı, mücadele döneminde atılan 170 işçi işbaşı yaptı ve Türk Metal sendikası ile toplu sözleşme için görüşmelere başlandı.

Xiaomi Salcomp’ta ne olmuştu?

Finlandiya merkezli Salcomp ile Çin sermayeli Xiaomi firmalarının ortaklığında kurulan fabrikada üretim 2021’in Mart ayında başlamıştı. Vergi indirimleri, yatırım destekleri gibi türlü teşviklerle Türkiye’de üretime başlayan fabrikada işçilere asgari ücret veriliyordu. Yapılan kesintiler ile asgari ücretin bile altında çalışmaya başlayan, mesai ücretleri eksik yatan işçiler kısa bir süre sonra sendikal örgütlenme faaliyetine girişti. Türk Metal sendikası ile çoğunluğu yakalayan işçiler 6 Eylül 2021 tarihinde yetki tespit belgesini almıştı. Fabrika patronlarının yetki tespitine itirazı üzerine 13 Eylül’de üretime katılmayan 170 işçi tazminatsız olarak işten çıkarıldı. Daha sonra fabrika dışında toplanan işçiler kapıları zorlayarak içeriye girdi ve işçilerin bir hafta süren ve gece gündüz devam eden fabrika bahçesini işgal eylemleri başladı.

Xiaomi’de zaferi mücadele getirdi!

Xiaomi Salcomp işçilerinin fabrikaya sendikayı sokmaları, atılan işçilerin fire dahi verilmeden geri alınması ve toplu sözleşme görüşülmesine başlanması işçilerinin kararlı mücadelesi sayesinde oldu. Fabrikada kadın işçilerin inisiyatif alıp mücadelenin en önünde yer alması da Devrimci İşçi Partisi’nin “Emekçi kadınlar en öne!” şiarının ne kadar haklı olduğunu da bir kere daha ortaya koydu.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ekim 2021 tarihli 145. sayısında yayınlanmıştır.