Uyar Madencilik işçileri tazminatları için mücadele etmeye devam ediyor

soma

Somalı madençilerinin yaklaşık 2 yıllık mücadelelerinin ardından geçtiğimiz yıl 23 Temmuz’da çıkarılan torba yasa ile Soma Holding’e bağlı rödovanslı maden sahalarında çalışan maden işçilerinin tazminatlarının ödenmesi kararlaştırılmıştı. Aynı kapsamda olan Uyar Madencilik işçileri ise torba yasanın dışında bırakılmıştı. Torba yasanın çıktığı ilk günden beri mücadele eden Uyar Madencilik işçileri geçtiğimiz yıl Ekim ayında hakları için Ankara’ya yürüyüş düzenlemişlerdi. Madencilerin yürüyüşü sonucunda görüşmeler gerçekleştirilmiş ve görüşmeye katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, madencilerin tazminatlarının 15 Ocak’a kadar ödeneceğinin sözünü vermişti. Verilen sözlere rağmen tazminatların ödenmesine yönelik adım atılmadı. Uyar Madencilik işçileri ve örgütlü oldukları Bağımsız Maden-İş sendikası, 15 Ocak’tan sonra defalarca açıklama yaparak kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmesi ve tazminatlarının ödenmesi gerektiğini söylediler.

Tazminatlar ödenmezse madenciler yeniden Ankara’ya gidiyor

Bağımsız Maden-İş ve Uyar Madencilik işçileri, 23 Haziran’da yaptıkları eylemin ardından Ankara’ya temsilciler göndererek TBMM’de muhataplarla görüşmeler gerçekleştirdiler. Yapılan görüşmelerde madencilerin sorunlarının 1 Temmuz’a kadar çözüleceği sözü verildi. Görüşmelerde bulunan madenciler, verilen sözlerin yerine getirilmemesi durumunda yeniden Ankara’ya yürüyeceklerini açıkladılar. 1 Temmuz’da Soma Hükümet Meydanı’nda Bağımsız Maden-İş ve Uyar Madencilik işçileri tarafından gerçekleştirilen eylemde madenciler taleplerini yeniden dile getirdiler. Madenciler, eylemin ardından yaptıklarııklamada 4 Temmuz’da otobüslerle Ankara’ya giderek Enerji Bakanlığının önünde eyleme başlayacaklarınııkladılar.

Madenciler mücadele ederek tazminatlarını aldılar, alacaklar!

Dün olduğu gibi bugün de madencilerin hakları için verdikleri mücadele ekmek mücadelesidir. Madencileri alınlarının teriyle hak ettikleri tazminatlarını almak için dahi mücadele etmeye zorlayan istibdad ve rödovans sistemidir. Madencilerin kararlı mücadelesi diğer madenlerde olduğu gibi Uyar Madencilik işçilerinin de tazminatlarını almasını sağlayacaktır.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Temmuz 2021 tarihli 142. sayısında yayınlanmıştır.