Taşeron yasaklansın, herkese güvenceli kadro! HEDEF 2 MİLYON

Taşeronlara kadro müjdesi, yeni taşeron yasası derken ülkedeki taşeron işçi sayısı özellikle de AKP iktidarı altında 387 binden bugün kayıtlı ve kayıtsız toplam 2 milyona ulaşmış durumda. Taşerona kadro müjdesi dedikleri de koca bir yalandan ibaret. Olayın aslı şu: Karayollarında çalışan 8 bin taşeron işçisi asıl işi yaptıkları hâlde yasadışı biçimde taşeron firmalarda çalıştırıldıkları gerekçesiyle mahkemeye gittiler ve kazandılar. Devlete bu davalar sonucunda 675 milyon lira tazminat çıktı. Hükümet mahkeme kararlarını uygulamayıp tazminatları ödemediği gibi, kendisine çıkan bu büyük faturadan kamudaki 800 bin taşeron işçisinden 200 bin kadarına kadro sağlayarak kendince yırtmaya çalışıyor. Bunu da işçiye kadro müjdesi diye yutturmaya çalışıyor. Hükümetin mahkemenin kararlarını, müjde gibi sunması itiraftır. Madem bu işçiler, taşeron değil kadrolu çalışmalıydı, yıllardır hukuku ayaklar altına alan AKP’dir.

Unutmayalım! Taşeron sistemi sadece taşeron işçisine değil kadrolu işçiye de zulümdür. Taşeronlaştırma kadrolu işçinin ücretini de aşağıya doğru baskılar, tüm işçileri her an işini kaybetmek tehlikesiyle yüz yüze bırakır.  Bu yüzden ne hükümetin ne de sermayenin taşeron sisteminden vazgeçmeye niyeti yok. Çünkü Türkiye'yi bir ucuz işgücü cenneti yaparak yerli ve yabancı sermayenin sınırsız sömürüsüne açmak istiyorlar. Bunu da utanmadan "Türkiye'yi Avrupa'nın Çin'i yapacağız" diye savunuyorlar.

İşçinin çözümü: Taşeron yasaklansın! Herkese güvenceli kadro!

Derhal mahkeme kararları uygulansın! Özelde ve kamuda, asıl işte ve yardımcı tüm işlerde taşeron kaldırılsın! Özel ya da kamu ayrımı yapmanın anlamı yoktur. Devlet idaresinde çalışanla, özel şirkette çalışan arasında fark yok. 200 bin yetmez! 2 Milyon taşeron işçisinin tamamına güvenceli kadro!

Bu yazı Gerçek Gazetesi'nin Aralık 2015 tarihli 74. sayısında yayınlanmıştır.