Tariş işçisinin direnişi devam ediyor

Tariş işçisinin direnişi devam ediyor

6 Kasım Salı günü İzmir'in Çiğli ilçesinde bulunan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı fabrikasındaki yedi işçi, DİSK’e bağlı Gıda-İş sendikasına üye oldukları için işten çıkarıldılar. O günden beri fabrika içinde ve dışında Tariş işçilerinin mücadelesi sürüyor.

Tariş’te, altı ay süren örgütlenme süreci içerisinde 145 işçiden 120'si sendikaya üye oldu. 120 işçinin sendikaya üye olmasının ardından fabrika yönetimi, fabrika komitesindeki işçilere sendikadan istifa etmeleri ve diğer işçileri de ikna etmeleri yönünde baskı yapmaya başladı. İşçiler, yönetimin bu baskısını boşa çıkardı, bunun üzerine 6 Kasım günü yedi işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarmanın ardından, atılan işçilerle birlikte fabrikada bulunan diğer işçiler fabrikayı terk etmediler. Aynı gün gece saatlerinde fabrika yönetiminin isteği doğrultusunda polis içeri girerek işçiler ve sendikacıları gözaltına aldı.

7 Kasım Çarşamba günü itibariyle, işten çıkarılan yedi işçi fabrika kapısının önünde direniyor. Vardiya bitiminde diğer işçileri sloganlar ve alkışlarla uğurluyor. Buna karşı, Tariş yönetiminin hamleleri son bulmuş değil. Yönetim, işçileri tazminatsız olarak işten atmakla tehdit ediyor ama işçiler geri atım atmıyor. Tariş işçileri iki talep etrafında direnişlerine devam ediyor: Atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakkının tanınması.  

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Aralık 2018 tarihli 111. sayısında yayınlanmıştır.