MESS sözleşmesi grev yasağı tehdidiyle mi imzalatıldı?

MESS sözleşmesi grev yasağı tehdidiyle mi imzalatıldı?

MESS sözleşmesi grev yasağı tehdidiyle mi imzalatıldı?

MESS sözleşme süreci sürerken Birleşik Metal-İş’in tepki çeken bir kararla Gebze şubesini bölmesinin ardından 2 nolu şubeye atanan Necmettin Aydın, Gebze Haber gazetesine verdiği röportajda tartışma yaratacak bir iddiada bulundu. Necmettin Aydın, Ankara’da Çalışma Bakanlığı huzurunda sözleşmenin imzalanmasıyla ilgili “Bakanlık huzurunda yapılan görüşmeler öncesinde de zaten hükümetin grevi erteleyeceği aşikâr bir şekilde ifade edilmişti” diyerek Birleşik Metal-İş’in Merkez TİS komisyonunda aldığı grev kararını Ankara’da hükümetin grev yasağı tehdidi altında iptal ettiği iddialarını doğruladı.

Birleşik Metal-İş “grev yasağını tanımayacağız” diyordu

Necmettin Aydın’ın açıklaması, 19 Ocak Gebze mitinginde Anayasa Mahkemesinin işçiler lehine aldığı kararlara da işaret eden ve “grev yasağını tanımayacağız” diyen Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun sözleriyle çelişiyor. Ayrıca Birleşik Metal-İş’in, Ankara’da MESS ile anlaşma imzalandıktan sonra Çalışma Bakanı’na teşekkür eden bir açıklama yapmış olması da soru işaretlerini arttırıyor.

MESS Genel Sekreteri Özgür Barut’un “grev erteleme” sözleri akla geldi

Toplu pazarlık süreci devam ederken MESS Genel Sekreteri Özgür Barut’un “zaten grev yasaklanacak eğer anlaşma olmazsa sözleşme Yüksek Hakem Kuruluna gidecek” mealindeki sözleri metal işçilerinden büyük bir tepki almış ve özellikle grev kararının alınmasında daha iyi bir zam oranı elde etmek kadar grev hakkının savunulması da büyük bir rol oynamıştı. Türk Metal, MESS ile sözleşmeyi imzaladıktan sonra Birleşik Metal-İş Merkez TİS komisyonunda grev kararının “her yer Kavel her yer direniş” sloganlarıyla ilan edilmiş olması da grev hakkını grevle savunma iradesinin altının çizilmesi niteliğindeydi. Necmettin Aydın’ın sözleşmenin imzalanmasındaki bir faktör olarak hükümetin grevi erteleyeceğinin aşikâr olduğunu belirtmesi, zaten bu olasılığı bilerek greve hazırlanan metal işçisinin tutumundan daha çok MESS yöneticisi Özgür Barut’un yaklaşımına benziyor

Metal işçisinin tepkisi haklı

Aynı röportajda Necmettin Aydın, Gebze şubesinin bölünmesinin grevden üç gün öncesine denk getirilmesine yönelik eleştirilere “çetin geçen bu süreçte daha iyi bir mücadele ortaya koyulması için böyle bir karar alındı” diyerek cevap veriyor. Oysa grevden önce şubenin bölünme kararının alınmasının yaklaşan MESS grevinin kalbinde yer alan Gebze’de nasıl bir moral bozukluğu ve tepkiye yol açtığı bilinmekte. Necmettin Aydın 19 Ocak’ta yapılan Birleşik Metal-İş Gebze şube kongresini kaybetmişti. Buna rağmen tekrar atanması “kayyım” eleştirilerine neden oldu.  Nitekim uzun bir süredir Gebze’de işçiler tarafından patronlarla uzlaşmacı bir tutum içinde olmakla eleştirilen ve bu sebeple kongreyi kaybeden Aydın’ın yeni oluşturulan şubeye başkan atanması Gebze’deki metal işçileri içinde “daha iyi bir mücadele ortaya koyulması”nın tam tersi bir mesaj olarak algılanmıştı.