Klisom Klima’da işçiler kazandı

Ankara’da Ostim Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Klisom Klima fabrikasının patronu, işçileri işten atarak sendikayı fabrikadan silmek istemişti. Patronun toplu sözleşme sürecinde “fabrikayı kapattım” sözüne karşı işçiler direnişe geçmişlerdi.

Fabrika önünde direnişe geçen Birleşik Metal-İş sendikası üyesi işçiler daha ilk günden patrona geri adım attırmayı başarmıştı. “Herkesi işten atacağım” diyen patron ilk günün sonunda işten atmaktan vazgeçmek zorunda kaldı. İşçilere bir günlük ücretli izin verdi, ekonomik taleplerin görüşüleceği günü ise biraz daha erkene aldı.

İşçiler patronun sözüne güvenmeyip ücretli izinde oldukları gün de direnişe devam ettiler. İşçilerin işe başlamayı bekledikleri gün ise patron fabrikaya çevik kuvvet polisleriyle beraber geldi. Ancak patronun bu hamlesi de işçileri yıldırmadı. İşçiler direnişi kararlılıkla sürdürürken sendika şube başkanı ve işyeri temsilcisi, sendika şubesinde patronla görüştü. 

Görüşmenin ardından patron ve sendika arasında bir protokol imzalandı. Direnişin kazanımla sonuçlandığını fabrika önüne gelen işyeri temsilcisi açıkladı. Direniş nedeniyle hiçbir işçinin işten atılmayacağı da protokolle imza altına alındı.

Direniş boyunca kararlılıklarından ve birliklerinden bir adım bile geri atmayan işçiler, patronlara karşı işçinin gücünü bir kez daha gösterdiler.