Klisom Klima işçileriyle röportaj: Bir tane arkadaşımız bile işten atılsa hiçbirimiz çalışmayız!

Ankara’da Ostim Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Birleşik Metal-İş’e bağlı Klisom Klima’nın işçileri fabrikada direnişteler. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin devam ettiği fabrikada 29 Mayıs Pazartesi sabahı, patron “fabrikayı kapattım” diyerek işçileri işten atma girişiminde bulunmuştu. Bunun üzerine işçiler direnişe geçmişler, işçilerin kararlı duruşları sonucunda patron geri adım atmak zorunda kalmıştı. Görüşmenin yapılacağı 31 Mayıs gününe kadar ücretli izinde olan işçiler bugün de fabrikanın önünden ayrılmadılar. Gerçek gazetesi olarak işçileri ziyaret edip işçilerle sürece dair bir de röportaj yaptık.

Gerçek:Fabrikanın kapatılacağını nasıl öğrendiniz?

Klisom Klima İşçileri:Cuma günü iş çıkışında anahtarları toplamışlardı. Patronun, burada 13 yıldır sigortasız çalışan bir akrabası var o anahtar kilitlerini komple değiştirmiş. Pazartesi geldik kapı kilitliydi. Sonra patron elinde bir kağıtla dışarı çıktı. “Burayı kapatıyorum, hep beraber bankaya gidelim tazminatlarınızı hesapladım herkesin hesabına geçirelim” dedi. İşyeri temsilcimiz de geçerli bir sebep sunmadan bizi işten atamayacağını söyleyip “biz içeri giriyoruz” dedi. Ufak bir tartışmadan sonra hepimiz içeri girdik. Burada en düşük ücret alan arkadaşımız 1.298 lira alıyor. Onun dışında yılda bir ikramiye, bayram harçlığı, yakacak ve yol parası veriliyor. Bu ücretlerin artmasını, ikramiyelerin senede 3 defa verilmesini talep ediyoruz. Ancak ücretler konusundaki görüşmelere günler kala patron işyerini kapatıyorum diyerek bizi işten çıkarmaya çalıştı. Biz de burada direnişe geçtik. Patron aslında geri adım attı. Tartışmalardan sonra “tamam kapatmıyorum ama 13 kişiyi atacağım” dedi. Sonra bu sayı 5’e düştü. Biz hiçbirini kabul etmedik. Bu kararlılığımız sayesinde patron normalde Cuma günü olan TİS görüşmesini de yarına (31 Mayıs Çarşamba) aldı. Tüm çalışanlara da iki gün ücretli izin verildi.

Gerçek: Patronun bu ani kapatma kararının asıl nedeni nedir?

Klisom Klima İşçileri:Uzun zamandır toplu sözleşme görüşmelerine devam ediyorduk. Ekonomik talepler dışındaki birçok talebimizi kabul ettirdik. Örneğin işyerinde ayda bir saat sendikal eğitim talebimizi kabul ettirdik. Bunun dışında iş kazası geçiren çalışanın ailesine maddi yardımda bulunulması, hastane masraflarının karşılanması gibi taleplerimizi de kabul ettirdik. Ekonomik taleplerimizi önümüzdeki Cuma günü görüşecektik. Henüz maaşlar üzerinde görüşme yapamadan patron böyle bir hamle yaptı. Normalde her yıl bu zamanlar zam yapılır. Ancak patron bu mevsimde zam yapmamak ya da çok az zam yapmak için iş almıyor.

Biz patronun kapatma hamlesini işyerinde sendikal faaliyetleri engellemek, sendikayı buradan çıkarmak için kafasına göre yürüttüğü acemice yapılmış bir plan olarak görüyoruz. Duyduğumuza göre bir hafta önceden dışarıya iş vermeye başlamış. Yani bizim yapmamız gereken işleri başkasına vermiş. Patron iflas ediyorum batıyorum gibi bahanelerle bizi işten çıkarıp sendikayı fabrikadan silmeyi amaçlıyor.

Gerçek: Yarınki görüşmelerde patron yine “ben işyerini kapatıyorum” ya da “birkaç kişiyi işten atacağım” diyebilir. Bu durumda ne yapacaksınız?

Klisom Klima İşçileri:Yarın sendika ve patron görüşecek onların tavırlarına göre tavır belirleyeceğiz. Böyle bir şey olursa bu direniş işyeri işgaline kadar gider. Bir tane arkadaşımız bile işten atılsa hiçbirimiz çalışmayız. Burada bir kişi çalışmıyorsa hiç kimse çalışmayacak. Bu kararımız net ve kesindir. Hiçbir şekilde fire vermeyeceğiz. İşten atacağı arkadaşımıza bağ bahçe de verse o arkadaşımız işten ayrılmayı kendi istemediği sürece patron buradan kimseyi çıkartamaz.

Gerçek: Gazetemiz aracılığıyla iletmek istedikleriniz var mı?

Klisom Klima İşçileri:Birliğimizin tam olduğunu biliyor ve buna güveniyoruz. Sosyal medyadan ve başka yerlerden gelen destekler için herkese teşekkür ediyoruz. Kazabilmemiz için herkesi dayanışmaya çağırıyoruz.