Kani Beko’dan grevci işçilere AKP usulü iftira

Kani Beko’dan grevci işçilere AKP usulü iftira

DİSK Genel Başkanı iken görevinden istifa edip patron partisi CHP’den milletvekili olan Kani Beko, sendika bürokratlığından patronların sözcülüğüne geçiş yaptı. Kani Beko İzmir’de yerel seçim faaliyetleri sırasında yaptığı bir konuşmada “greve gidilmesinin asıl nedeni yerel seçim öncesi İzmir’de ulaşımın felç olması ve büyükşehirin beceriksizlikle suçlanmasıdır, yani politiktir” dedi. Kani Beko, İZBAN grevinin esas muhatabının Ulaştırma Bakanlığı ve AKP olduğunu da söyledi.

Kani Beko, kendisini AKP karşıtıymış gibi gösteriyor ama işçilere Erdoğan ve AKP’den öğrendiği yöntemlerle saldırıyor. “Zamanlama manidar” mantığını öne sürmesinin, grevin yerel seçimler öncesine denk gelmesini sorgulamasının AKP iktidarının 3. Havalimanı işçilerine yaptığı iftiralardan en ufak bir farkı yok. Muhatabın Ulaştırma Bakanlığı ve AKP olduğu da doğru değil. CHP’liler AKP’ye muhalif olan İzmirlileri işçilere karşı kışkırtmak bu tür çarpıtmalara başvuruyor. Beko da bu koronun bir parçası.  İZBAN, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD’nin ortak iştiraki. Toplu sözleşmelerde muhatap olunan kişi de her zaman Aziz Kocaoğlu’nun kendisi olmuştur. "Nasıl olsa bırakıyorum diye işi savsaklamayacağım. Enkaz bırakmayacağım. “Nasılsa ben değil gelen ödeyecek demek doğru değil. Bana yakışmaz. Popülist davranmayacağım” diyen de bizzat kendisi… Nihayet Aziz Kocaoğlu kendine yakışanı grev kırıcılığı yaparak, taşeron şirketten 4-C’li emeklileri toplayıp ek seferler koyarak yapmıştır. İşçiler mahkeme kararıyla bu grev kırıcılığını durdurmuştur.

Mesele de Aziz Kocaoğlu ya da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin beceriksizliği değil işçi düşmanlığıdır. Kani Beko kendisi söylüyor: “En başından bu yana takip ettiğim süreçte işçilerin çok da afaki taleplerinin olmadığını biliyorum, İZBAN’da çalışan işçi kardeşlerimin yarısı yoksulluk sınırının altında çalışıyor.” O halde sorgulanması gereken İZBAN’ın neden bu talepleri karşılamadığıdır. Sendikacılıktan patron partisi militanlığına geçen Beko ise grev yapan işçileri sorguluyor.  

Kani Beko gibi patron sözcülerinin yaptığı emekçi halkı bölmek, birbirine düşürmektir. Böyle AKP’ye karşı mücadele edilmez. Olsa olsa AKP’nin ekmeğine yağ sürülür. İşçiler hangi partiye oy vermiş olursa olsun ekmek ve hürriyet kavgasında birleşmelidir. AKP gibi CHP ve diğer patron partilerinden de kopmalı emeğin birleştirici çatısı altında bir Birleşik İşçi Cephesinde buluşmalıdır.