İşçinin yüzünü işçi güldürecek

akwel

Çalıştığım fabrikada işçilerin sözde çalışma motivasyonunu arttırmak için gülen surat-ağlayan suratların olduğu tablolar vardır. Çalıştığımız yerde 1 saat içerisinde çıkarmamız gereken sayı bellidir. Bu sayıya ulaştığımız anda tabloda gülen surat çıkar, ulaşamadığımız zaman da ağlayan surat. Bu uygulama motive etmekten ziyade tam bir baskı aracıdır. Çünkü her işçi bilir ki o tablodaki surat gülmediğinde kendi yüzü de gülemeyecektir. Bu tablolar aynı zamanda primler belirlenirken de kullanıyor. Ancak bu da bir aldatmacadır. Bir ay boyunca her gün o suratlar gülse dahi prime tam olarak yansımadığını defalarca gördüm.

Ayrıca bu suratları sürekli güldürebilmek için çok hızlı bir biçimde çalışmak gerekiyor. Düşünün ki hasta olup burnunuzu sildiğinizde yaptığınız bu duraksamalar bir saatin sonunda sayıya ulaşamamanıza ve ağlayan suratla karşılaşmanıza neden oluyor. Kimseye aldığı maaş yetmediğinden, primlerini iyi alabilmek için ve alan teknisyeninden azar işitmemek için hızlı hızlı ve dikkatsiz çalışmasına neden oluyor. Bu durum da beraberinde iş kazalarını getiriyor. Güya işçinin motivasyonunu düşünen patronlar kendi karlarını düşündükleri kadar bizlerin canlarını düşünmüyor.

Her gün suratları güldürüp hakettiğimizi alamıyorken bir de yetmezmiş gibi yıllık izinlerimiz gasp ediliyor. Fabrikada kriz nedeniyle cumartesi günleri çalışma olmuyor. Bu durum bizden kaynaklı olmamasına rağmen geçim derdinde olmamızı fırsat bilip, işten atılma korkusu yaratarak zorla cumartesi günlerini yıllık iznimizden kesiyorlar. Yıllık izinlerimiz bittiğinde de ücretsiz izin almışız gibi imza attırıyorlar.

Sözde asgari ücrete büyük zam yapıldı. İşçilerin çoğu zaten bu hırsızlıklar nedeniyle tam olarak maaşını alamıyor. Yapılan zam zaten yeterli değilken, bunlarla beraber eksiye iniyor. Bu tür durumlar yalnızca bizim fabrikamızda değil pek çok yerde yaşanıyordur. Krizin faturasını bize ödetmek için iznimizi, maaşımızı çalıyorlar. Birlik olmalı ve tüm bu hırsızlıklara son vermeliyiz. Yeni yılın bol bol mücadele getirmesi ve yüzümüzün birlikte gülmesi dileğiyle.

Bursa Akwel’den bir metal işçisi

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ocak 2019 tarihli 112. sayısında yayınlanmıştır.