Fabrikada grev diyen metal işçisinin kararı Ankara’da iptal edildi

Metal İşçisinin Sesi

Birleşik Metal-İş ve MESS’in Çalışma Bakanlığı’nın çağrısı ile Ankara’da yaptığı toplantıdan metal işçisinin grevinin iptal edilmesi kararı çıkmıştır. “MESS’le anlaşma sağlandı” ifadesi doğru değildir. Çünkü açıklanan sözleşme geçtiğimiz hafta Türk Metal ve MESS arasında yapılan anlaşmanın hemen hemen aynısıdır. Hatta saat ücreti 12 liranın altında olan ücretlerde 30 kr. çekme yer almadığı için bugün varılan anlaşma düşük ücretli işçiler açısından daha bile kötüdür. Ne var ki gelinen aşamada yüzdelik zamların ya da 10-20 liranın bir önemi yoktur. Sözleşme aynıdır değişen ise metal işçisinin iradesine dayanan grev kararının Ankara’da tamamen metal işçisinin iradesi dışında ve bu iradeye karşıt olarak yürürlükten kaldırılmasıdır.

Esas mesele yüzdeler değil grev hakkıdır

Gerçekten zam oranlarının çok büyük bir önemi yoktur. Yüzde 2-3 fazla zam alınsaydı da işçinin kayıpları giderilmiş olmayacaktı. Bunu Adnan Serdaroğlu, elektriğe, doğalgaza belirli gıda ürünlerine yapılan zamlar yüzde 50’lerden yüzde 100’lere kadar giderken “benim yüzde 34 talebime kimse fazla diyemez” sözleriyle bunu açıkça ortaya koymuştu. Burada esas mesele MESS ve AKP iktidarının işçileri grev yasağı ile korkutması, Türk Metal’in de imzalamazsak YHK’ya gider diyerek bu oyuna ortak olması karşısında metal işçisinin haklarını alabilmek için tek dayanağı olan grev hakkına sahip çıkmasıdır. Bu yüzden Birleşik Metal-İş merkez TİS kurulunda grev kararı alınırken “her yer Kavel her yer direniş” ve “işgal, grev, direniş” sloganları atılmıştır.

AKP işçi düşmanlığından başka ne yaptı da teşekkürü hak etti?

Gebze mitinginde AKP’yi işçi düşmanı politikalar uygulamakla, halkı açlığa mahkum etmekle, metal işçisinin grevlerini yasaklamakla suçlayan Birleşik Metal-İş yönetiminin Ankara anlaşmasını ilan ederken AKP’nin Çalışma Bakanı’na teşekkür etmesi bu bağlamda utanç vericidir. Anayasa Mahkemesi’nin grev yasağını sendika hakkı ihlali olarak tescil eden kararlarına uyacağını açıklamamış bir Çalışma Bakanı’nın arabuluculuğunu kabul etmek başlı başına yanlıştır. AKP hükümeti tarafsız değil MESS’ten yanadır. Nihayet bu süreçte Çalışma Bakanı’nın metal işçisinin lehine nasıl bir katkısı olmuştur da kendisine teşekkür edilmektedir? 

Hani işçiye sormadan karar alınmazdı?

Birleşik Metal-İş yönetiminin sabaha karşı 3’te apar topar MESS’e gittiğinden beri verilen sözleşmeyi imzalamaktan yana olduğu biliniyor. İmzalamamasının sebebi MESS sürecinin kalbini oluşturan Gebze’den başlayarak metal işçilerinin iradesi olduğu da biliniyor. Bu aşamada Birleşik Metal-İş’in biz de “işçiye sormadan karar alınmaz”, “biz de tek adam yönetimi yoktur”, “işçinin iradesi esastır” ve “Birleşik Metal farklıdır” şeklinde söylemleri doğrudur ve gerçekten de Birleşik Metal-İş’in farkı da buradadır. Ne var ki tüm bu iddiaların üstü Ankara’da bir kalemde silinmiştir.

Greve giderken şube bölmek nereden çıktı?

Birleşik Metal-İş yönetimi işçi grev iradesini ortaya koyduğu andan itibaren grevi örgütlemek yerine işçiyi grevden caydırmaya çalışmıştır. İşçinin iradesinin gücü ve kararlılığı karşısında grev iradesinin merkezinde yer alan Gebze şubesini bölmeye kadar işi vardırmıştır. Grevden hemen önce böyle bir kararın alınmasının sebebi özellikle de işçiye sormadan yapılan Ankara anlaşmasının ardından izah edilebilir değildir. AKP iktidarını anti-demokratik olmakla eleştiren, genel kurulunda İstanbul seçimlerinin iptal edilmesine özellikle vurgu yapan Birleşik Metal-İş’in gelinen aşamada Gebze’de yeni bir şube açıp başına da son Gebze Şube Genel Kurulu’nu kaybeden ve işçinin çoğunluğunun istemediği bir kişiyi geçirmesi büyük bir tutarsızlıktır.

Son sözü metal işçisi söyleyecek!  

Gelinen aşamada metal işçisi mücadeleyi sürdürecektir. Fabrikalardan grev iradesini yükselten metal işçisi aksi halde bir sözleşmeden çok daha fazlasını kaybedeceğini bilmektedir. Patronlar sevinmesin. Metal işçisi iradesinin arkasındadır. Ankara’da imzaladıkları sözleşmeyi fabrikada uygulatacağını düşünüyorlarsa metal işçisi yanıldıklarını çok yakında gösterecektir!

İşgal, grev, direniş! Yaşasın sınıf mücadelemiz!

Metal İşçisinin Sesi