Sivas’ı unutmadık unutturmayacağız! Katliamlara, ırkçılığa, mezhepçiliğe, kardeş kavgasına karşı sınıf kavgasını yükselteceğiz!

Devrimci İşçi Partisi 2 Temmuz Sivas Katliamı’nın 29. yıldönümünde “Sivas’ı unutmadık unutturmayacağız! Katliamlara, ırkçılığa, mezhepçiliğe, kardeş kavgasına karşı sınıf kavgasını yükselteceğiz!” şiarıyla yaptığı çalışmalarla işçi sınıfını ve emekçi halkı katillerden, azmettiricilerden, aklayanlardan, unutturmaya çalışanlardan ve nihayet katliamcı düzenden hesabı ekmek ve hürriyet mücadelesini yükselterek sormaya çağırdı.

İstanbul İkitelli:

Sivas’ın hesabını örgütlenerek, ekmek ve hürriyet için mücadele ederek soralım!

Devrimci İşçi Partisi Sivas katliamında yitirdiklerimizi anmak, Sivas’ın anlamını ve derslerini konuşmak için İstanbul İkitelli bürosunda 26 Haziran’da anma etkinliği gerçekleştirdi. DİP Genel Başkan Yardımcısı Levent Dölek etkinlikte yaptığı konuşmada katliamın devletlû karakterinin altını çizdi, kimliklerde ayrışmayı reddederek sınıf kavgasında birleşmenin hem bir kurtuluş yolu hem de nefsi müdafaa halinde olan Alevilere bir güvence olduğunu vurgulayarak, emekçi halkımızı örgütlenmeye çağırdı. Konuşmanın ardından iç savaş kışkırtıcılığına karşı örgütlenme zorunluluğu üzerine tartışmalar yapıldı ve Sivas’a adanan türküler bağlama eşliğinde seslendirildi.

2 Temmuz günü ise İkitelli’de Devrimci İşçi Partisi, sol-sosyalist kurumlar ve emekçi halk “Sivas’ı unutma, unutturma! Katliamlara ve faşizme karşı mücadeleye!” şiarıyla bir araya gelerek yürüyüş yaptı ve ardından bir açıklama gerçekleştirdi.

Devrimci İşçi Partisi eyleme “Kahrolsun ırkçılık ve mezhepçilik, kardeş kavgasına karşı sınıf kavgası!”, “Katillerden hesabı emekçiler soracak!”, “Din istismarına ve mezhepçiliğe son. İşçilerin birliği ve emekçi halkın hürriyeti için laiklik!” yazılı dövizleriyle katıldı. Eylemde, kitleye yönelik konuşma yapan yoldaşımız Sivas’ı yakanların bugün sadece AKP ve MHP’nin içinde olmadığını, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun o gün Sivas belediye başkanı olduğunu, 6’lı masada olan Deva, Gelecek, İyi Parti, BBP gibi partilerin bugün de mezhepçi bir siyaset izlediğini vurguladı. Yoldaşımız emekçi halkı katillerden, azmettiricilerden, Sivas’ı unutturmaya çalışanlardan hesabı örgütlenerek, ekmek ve hürriyet için mücadele ederek sormaya çağırdı.

kartal

İstanbul Kartal:

Madımak’ın hesabını sınıf siyasetinde birleşerek soracağız!

2 Temmuz Sivas katliamının 29. yıldönümünde yitirdiğimiz canlarımızı anmak ve bir kez daha katillerle helalleşmeyeceğimizi, katillerden hesap sorana kadar mücadele edeceğimizi ilan etmek için Kartal'ın çeşitli mahallelerinde emekçi halkımıza “Sivas’ı unutmadık, unutturmayacağız” başlıklı bildirilerimizi ulaştırdık.

Üzerinden yıllar geçmesine ve farklı renklerden düzen partilerinin iktidar olmasına rağmen Sivas katliamının hesabı halen sorulmadı. Bu geçen süre zarfında katilleri koruyan devlet, Madımak davasının üzerini kapattı, katliamın failine ise ceza indirimi yaptı. Düzen partileri Sivas katliamının hesabını sormadı çünkü o gün hepsi oradaydı.

Mezhep fark etmeksizin emekçi halk giderek yoksullaşırken patronlar karlarına kâr katıyor. Kartal’ın emekçi mahallelerinde Devrimci İşçi Partisi her mezhepten emekçileri sınıf mücadelesinde birleştirmek için mücadele ediyor!

İzmir:

“Mezhepçiliğe ve şovenizme karşı işçilerin birliği, halkların kardeşliği!”

2 Temmuz’da İzmir Alsancak’ta Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültürü Vakfı İzmir Şubeleri ve İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri çağrısı ile Madımak katliamının 29. yıldönümünde katliamı lanetlemek, katliamı yapanlardan da üstünü kapatanlardan da hesap soracağımızı söylemek için bir araya geldik. Devrimci İşçi Partisi olarak “Mezhepçiliğe ve şovenizme karşı işçilerin birliği, halkların kardeşliği!” yazılı dövizlerimizle eylemdeydik.

2 Temmuz Madımak Katliamı’nın 29. yıldönümünde İzmir’in emekçi mahallelerinden Bornova Altındağ ve Gökdere mahallelerinde “Sivas’ı unutmadık, unutturmayacağız” başlıklı bildirilerimizle emekçi halkı, katliamlara, ırkçılığa, mezhepçiliğe, kardeş kavgasına karşı sınıf kavgasına davet ettik. İşçi sınıfının ve emekçi halkın bağrından yükselecek her türden mücadeleyi bastırmak için mezhepçiliği kullananların karşısına işçilerin birliği, halkların kardeşliği şiarıyla çıkmamız gerektiğini hatırlattık ve bizleri kimliklerimizle bin parçaya bölen kimlik siyasetine karşı işçi sınıfının ortak derdi ekmek ve hürriyet mücadelesinde buluşmaya davet ettik.

ankara

Ankara:

Sivas katliamının 29. yıldönümünde: “Katillerden hesabı emekçiler soracak!”

Sivas katliamının 29. yıldönümünde, Madımak otelinde hayatını kaybedenleri anmak ve katliamı lanetlemek amacıyla 2 Temmuz’da Ankara Anıtpark’ta başta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı olmak üzere Alevi derneklerinin çağrıcısı olduğu mitinge Devrimci İşçi Partisi de “Sivas’ı unutma unutturma!”, “Katillerden hesabı emekçiler soracak!” dövizleriyle katıldı.

Başkent Üniversitesi Hastanesi yanında bir araya gelen kitle, kortejler halinde Anıtpark’a yürüdü. Hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının taşındığı yürüyüşün ardından bütün kortejlerin alana girmesi sonrasında saygı duruşu yapılarak miting programı başladı. Anmada konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nurullah Esat Ünsal, “Daha öncesinden deneyimlediğimiz bu olayların tekrarı Maraş, Çorum ve Sivas Ali Baba Mahallesi’nde yaşanmıştır. Biliyoruz ki egemen güçlerin himayesi altında tertiplenen arka plan hazırlığı olan siyasal İslamcı odakların kullanıldığı tetikçiler tarafından yapılmıştır.” diyerek katliamın devletlû karakterinin altını çizdi.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Temmuz 2022 tarihli 154. sayısında yayınlanmıştır.