Paris’te Filistin’e destek eylemi

Donald Trump’ın, ABD’nin Kudüs’ü Siyonist oluşumun başkenti olarak tanıdığını açıklamasından yalnızca birkaç gün sonra, Siyonist oluşumun başbakanı Benjamin Netanyahu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmek üzere Paris’e geldi. Kudüs açıklamasının hemen ardından gerçekleşen bu ziyaret, Fransa BDS hareketi (Boykot, yaptırımlar ve yatırımlar geri çekilsin) tarafından bir provokasyon olarak nitelendi ve hem Netanyahu’nun gelişini protesto etmek hem de Kudüs’ün Filistinlilerin olduğunu yinelemek için, çeşitli sosyalist parti ve örgütlerin de desteklediği bir eylem çağrısı yapıldı. Fransa’daki kardeş grubumuz ROR’un (Devrimci Proleter Yeniden Doğuş) militanları da eylemde hazır bulundu.

9 Aralık günü Paris’in merkezi meydanlarından birinde toplanan binlerce kişilik kitle Netanyahu ve İsrail devletinin gıyaplarında yargılandığı sembolik bir Halk Mahkemesi kurdu. Mahkeme kürsüsüne ülkelerinden sürülmüş birçok Filistinli çıkarak, hem Siyonist oluşumun suçlarını teşhir etti hem de İsrail’in hiçbir meşruiyetinin olmadığını, Filistin’in tek bir bütün olduğunu yineledi. Sık sık “Filistin yaşayacak, Filistin kazanacak”, “Denizden Ürdün’e bağımsız Filistin” ve “Katil Netanyahu, işbirlikçi Macron” sloganlarıyla kesilen konuşmalardan sonra, mahkeme Netanyahu’yu ve Siyonist oluşumu suçlu buldu.

Eylem sürerken polis kordonunun dışından sloganlar atmaya başlayan ve Siyonist oluşumun bayraklarını taşıyan bir grup provokasyon yapmaya çalıştı. Siyonistlerin olduğu bölgeye yönelen kitlenin kararlı duruşu ve gür sloganları neticesinde polis, Siyonistleri uzaklaştırmak zorunda kaldı.