Lenin’in mirası hâlâ güncel: İzmir’de “Ölümünün 100. yılında Lenin” etkinliği

2024 yılını ölümünün 100. yıldönümü vesilesiyle Lenin yılı ilân eden Devrimci İşçi Partisi, Lenin’i anmak ve Lenin’in mirasının güncelliğini ortaya koymak için toplantılar düzenlemeye devam ediyor. 11 Şubat Pazar günü Devrimci İşçi Partisi İzmir bürosunda Devrimci Marksizm dergisi yayın kurulu üyesi Özgür Öztürk’ün katılımıyla bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe çeşitli sektörlerden fabrika işçileri, kamu ve sağlık emekçileri, öğrenciler katıldı.

Devrimci Marksizm dergisinin Ocak ayında çıkan 56. sayısında Lenin, iki yazıdan oluşan bir dosya ile ele alınıyor. Bu yazılardan birini de kaleme alan Özgür Öztürk, sunumunda öncelikle Lenin dosyasının ilk yazısı olan, Sungur Savran imzalı Lenin’in inkâr edilen mirası yazısını ele aldı. Lenin’in Marksizm içindeki özel konumunu, tarihsel dönemeçlerdeki tutumlarını ve işçi sınıfının devrimci siyasetine kazandırdıklarını vurguladı. Ardından çevirisini kendisinin yaptığı Alan Shandro’nun Lenin ve Hegemonya Mantığı kitabına yönelik, dergide de yer alan inceleme yazısını sundu.

Özgür Öztürk’ün sunumunun ardından toplantıda Lenin’in mirasının bugün ne anlama geldiğini kavrama ve devrimci bir sınıf siyaseti üzerine tartışmalar yapıldı. Yapılan tartışmalarda Lenin’in sadece Rusya’daki devrimin değil dünya devriminin de önderi olduğu vurgulandı. Lenin’in mirasına sahip çıkmanın onun sosyalist dünya devrimi perspektifine de sahip çıkmak anlamına geldiği belirtildi.

Devrimci İşçi Partisi, Lenin’in bize bıraktığı mirası bir kılavuz belleyerek işçi sınıfının politik örgütlenmesine ve sınıf mücadelesine yön verecek tartışmaların yapılacağı toplantılar düzenlemeye devam edecek.