Kocaeli Üniversitesi’nde iş cinayeti

Geçtiğimiz günlerde Kocaeli Üniversite kampüsünde, tedbirsizlikler ve iş güvenliği yetersizliği sonucu 4. kattan düşen bir işçi, bir haftalık yaşam mücadelesi sonucunda hayatını kaybetti.

Yavuz İnşaat’a bağlı bir firmada çalışan kalıp ustası Ali Çalışkan, Üniversiteye bağlı Umuttepe kampüsündeki eğitim fakültesi inşaatında çalışırken gerekli önlemlerin alınmaması sonucu 4. kattan düştü. Ardından 11 Şubat’ta hayatını kaybetti. İnşaatta çalışan diğer işçiler kemer, şerit, halat vb. temel önlemlerin alınmadığını ve bu durumun iş cinayetine sebep olduğunu dile getirdi. Geçtiğimiz 2017 yılında da ülkemizde 2006 işçi, aynı yıl Kocaeli’de en az 71 işçi hayatını kaybetti.

13 Şubat günü iş cinayetini protesto etmek isteyen öğrenciler ise üniversitede bir araya geldi. Basın açıklamasına önce özel güvenliğin, ardından çevik kuvvet polislerinin saldırısı sonucu arbede yaşandı ve 15 öğrenci gözaltına alındı. Aynı gün Kocaeli Üniversitesi öğrencileri, Eğitim Sen Kocaeli Şubesi, Ses Kocaeli Üniversitesi Temsilciliği ve Kocaeli İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi bir araya gelerek bir basın açıklaması düzenledi ve ortak bir bildiri yayınladı.