İstanbul'da 1 Mayıs hazırlıkları kahvaltılı okur toplantısıyla başladı

Gerçek Gazetesi kahvaltılı okur toplantısı Devrimci İşçi Partisi İstanbul İl Örgütü binasında gerçekleştirildi. Artık gelenekselleşmiş bir şekilde kurulan dostlar sofrasıyla başlayan etkinlik Gerçek Gazetesi'nin Nisan ayı 78. sayısının sunumuyla devam etti. Levent Dölek yoldaşımız yaptığı sunumda Gerçek Gazetesi'nin siyasi analizlerinin zaman içerisinde doğrulanmakta olduğunu vurguladı ve bu analizlerin, haklı çıkmanın ötesinde rüzgarların her an yön değiştirdiği anaforlarla dolu bir siyasal ortamda yönünü kaybetmemek ve tuzaklara düşmemek için elzem olduğunun altını çizdi. 1 Kasım oylamasının ardından AKP ve Erdoğan'ın yeniden iktidarı gasp etmesiyle solda ve muhalif kesimlerde derin bir moral bozukluğu yaşandığını belirten yoldaşımız, Gerçek Gazetesi'nin daha o dönemde, meclis çoğunluğunu elde etmiş olsa da  AKP ve Erdoğan'ın iç ve dış politikadaki kriz dinamiklerinin üstesinden gelemediğini tespit ettiğini hatırlattı.

Bugün de Gerçek Gazetesi'nin sayfalarında Suriye'den Kürt sorununa, Ensar Vakfı'nda yaşanan çocuk istismarından ekonomiye kadar AKP ve Erdoğan'ın çürüyen politikalarını yansıtan analizlerine yer veriliyor. Gerçek Gazetesi bir yandan AKP ve Erdoğan iktidarının zaaflarını görürken diğer yandan kurulmakta olan istibdat rejimine karşı dışarıda emperyalist güçlerden, içeride de burjuva muhalefetinden medet ummamak gerektiğini sürekli vurguluyor. Yoldaşımız yaptığı sunumda bu siyasal hattı özellikle vurguladı ve ek olarak istibdat rejiminin inşasını durduracak olanın sınıf mücadelesi olduğunun altını çizdi. Gerçek Gazetesi'nin fabrikadan haberler bölümünün öncü ve mücadeleci işçilerin katkılarıyla işçi sınıfı bağrında gelişen potansiyeli yansıttığını ifade etti. Devrimci İşçi Partisi'nin fabrikalara yönelik stratejik mevzilenme yönelişinin bu potansiyele yaslandığını belirtti.

Nitekim gazete sunumunun ardından yapılan tartışmalarda da bu yaklaşım bizzat fabrika ve işyerlerinden yoldaşlarımızın katkılarıyla güçlendirildi. Tartışma bölümünde Devrimci Marksizm dergisinin yeni çıkan 26. sayısının da tanıtımı yapıldı. Daha sonra söz alan DİP Genel Başkanı Sungur Savran, derginin kapağında yer alan Orhan Kemal'in fotoğrafına dikkat çekerek, bir işçi kahvesinde çekilen fotoğrafın işçi sınıfının Orhan Kemal'leri Yaşar Kemal'leri ile burjuvazinin Orhan Pamuk'ları ve Elif Şafak'ları arasındaki farkı gösteren bir sembol olduğunu ve bu yüzden derginin kapak fotoğrafı olarak seçildiğini anlattı. Edebiyata ve sanata Marksist bir bakış açısıyla yaklaşan 26. sayıda Nazım Hikmet'in Şeyh Bedrettin Destanı eserinden hareketle Şeyh Bedrettin'in önderlik ettiği köylü hareketlerine özel bir yer ayrıldı. Bu konuda yazdığı yazıyla dergiye katkı sunan Sungur Savran, Şeyh Bedrettin'lerin Börklüce Mustafa'ların Torlak Kemal'lerin Anadolu ve Balkanları sarsan, bu toprakların ilk komünist ihtilal hareketi olarak görülebileceğini ve ayağını yaşadığı topraklara basan sosyalistlerin mutlaka bu deneyimi incelemesi gerektiğini söyledi.

Kahvaltılı okur toplantısı, Devrimci İşçi Partisi'nin 1 Mayıs faaliyetlerinin bir başlangıcı olarak da nitelendirilebilecek bir etkinlikti. Bu anlamda 1 Mayıs'ta işçi sınıfının taleplerini yükseltmek, fabrikalarda, işyerlerinde ve işçi ortamlarında yoğunlaşan bir çalışma ile 1 Mayıs'a hazırlanmak üzere sözleşen DİP'liler ve parti dostları, örgütlenme ve mücadele için kollarını sıvayarak toplantıyı bitirdiler.