Indomie Adkoturk grevi başladı! Patron ve polis birlikte saldırdı ama işçinin direncini kıramadı!

Tek Gıda-İş sendikasında örgütlenen Indomie Adkoturk makarna ve erişte fabrikası işçileri Çerkezköy’deki 130 günlük direnişlerini 23 Ağustos günü greve taşıdılar. Sabahın ilk ışıklarıyla fabrikanın önünde toplanan işçiler saat 7’de “Bu işyerinde grev vardır” pankartını fabrika girişine asarak grevi başlattılar. Ancak birçok işçiyi grev başlamadan geceyarısı apar topar fabrikaya getirten patron grev kırıcılığa çoktan başlamıştı. Geceyarısı vardiya saatleri dışında fabrikaya getirdiği işçileri, baskı uygulayarak 15 saate yakın fabrikada rehin tuttu. Sabah grev pankartının asıldığı saatte fabrikaya gelen servislerde ise çok az sayıda işçi vardı. O işçilerin grevci işçilerle buluşmasını engellemek ise patronla işbirliği içinde hareket eden polise düştü.

Emekçi kadının gücünü, direncini ve öncülüğünü dosta düşmana gösterdiler!

Indomie Adkoturk işçilerinin örgütlü olduğu yetkili sendika Tek Gıda-İş’in yönetici ve temsilcilerinin fabrika içinde işçilere bilgilendirme yapmasına, fabrika önünde barikat kurarak engel olan polis, servislerin doğrudan fabrika içine sokulması ve grevcilerle temas etmemesi için işçilere saldırmaktan çekinmedi. Üstelik bu servislerin şoförlerine günler öncesinden patronlar tarafından servis kapılarını açmamaları için baskı ve tehdit uygulanmış, grev sabahı ise Tek Gıda-İş üyesi işçiler servislere alınmamıştı. Patronun ve polisin tam teşekküllü grev kırıcılığına rağmen pek çok işçi grev alanında yerini aldı. Özellikle kadın işçiler polislerin önünde zincir oluşturarak, işçilere yapılan baskının önüne geçmek için kahramanca direndiler.

Baskılar işçiyi yıldıramadı

Grevin ilk gününde her türlü hukuksuzluk ve baskıya başvurarak grev kırıcılığı yapan ve greve katılımı engelleyenler yine de zafer kazanamadılar. Tek Gıda-İş sendikası yıllar süren bir hukuk mücadelesi sonucunda bu fabrikada yetkiyi aldı. Sendikanın yetkisine işten atmalarla karşılık veren patrona karşı işçiler 130 gün boyunca direniş okulunda bilinçlendiler. Nihayet grev günü geldiğinde baskılar işçilerin direnci kırılmadığı gibi öfkesi daha da bilendi. Patron baskı ve tehditlere greve katılmayanlara yarım maaş ikramiye rüşvetini de ekledi ama yine pek çok işçi onur kırıcı bu teklifi elinin tersiyle iterek grev alanındaki yerini aldı. Grevin ilerleyen günlerinde daha pek çok işçinin de onurlu ve örgütlü mücadeleye katılması gerekmektedir.

Bu grev hepimizindir! Ekmek ve hürriyet mücadelesini yükseltelim!

Indomie Adkoturk işçilerinin grevi, sıradan bir toplu pazarlık sürecinin parçası olarak asla görülmemelidir. Bu grev iş, aş ve hürriyet için bir mücadeledir. Bu talepler Türkiye’nin emekçi halkının ortak talepleridir. İşçilerin karşı karşıya kaldığı baskılar ise yine emekçi halkın istibdad rejimi altında gördüğü zulmün bir yansımasıdır. Ve bu açıdan bakıldığında emekçi kadınların en öne çıktığı bu işçi sınıfı mücadelesi emekçi halkımız için bir ilham ve umut kaynağı, bir mücadele örneğidir. Bu düşüncelerle direnişin ve grevin her aşamasında işçilerle birlikte mücadele eden Devrimci İşçi Partisi de emekçi halkı Indomie Adkoturk işçilerini desteklemeye, ekmek ve hürriyet mücadelesini yükseltmeye çağırmaktadır.