Eker Süt’te işçi kıyımına ve sendika düşmanlığına karşı direniş

Eker Süt’te işçi kıyımına ve sendika düşmanlığına karşı direniş

Bursa Mustafakemalpaşa ilçesinde bulunan Eker Süt fabrikasında Tekgıda-İş üyesi üç işçi işten atıldı. İşten çıkartmaların sebebi Eker Süt fabrikasındaki sendikalaşma çalışmasını öncü işçileri işten atarak baltalamak, işçilere gözdağı vererek sendikadan istifa etmelerini sağlamak. Eker şirketinin bu saldırısına karşı Tekgıda-İş sendikası önce 20 Eylül Cuma günü fabrika önünde bir basın açıklaması yaparak uyarıda bulundu. 23 Eylül günü itibariyle de fabrika önünde direniş başlattı. Tekgıda-İş’in basın açıklamasına Türk-İş Bursa Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer, sendikanın örgütlü olduğu bir dizi fabrikadan temsilciler ve çok sayıda işçi katıldı. “Fabrikalarda direne direne meydanlarda birleşe birleşe kazanacağız” şiarını yükselten Devrimci İşçi Partisi de işçi kıyımına karşı fabrika önünde yapılan açıklamaya destek verdi.

devrimci İşçi partisi Eker işçisinin yanında

Anayasal sendika hakkına saygı yoksa direniş var!

Tekgıda-İş sendikası adına basın açıklamasını gerçekleştiren Genel Teşkilat Sekreteri Kemal Köse, Eker Süt yönetimine yönelik “Sadece Anayasal haklarını kullanarak sendikamıza üye olan çalışanlarınızı sırf bu sebeple işten çıkarmakta ve onları ekmeğiyle terbiye etmeye çalışmaktasınız. Sendika üyesi olduğu için işçiler işten atmanız ve çalışanların Anayasal haklarına karşı yapmış olduğunuz bu baskıcı tutum kabul edilemez!” dedikten sonra bir sonraki adımlarını “çalışanın Anayasal hakkına, emeğine, ekmeğine. mücadelesine gelecek her aksi tutumun karşısında olacak ve ilk olarak işten attığınız üyelerimiz ile birlikte 23 Eylül tarihinden itibaren kapının önünde direnişimiz başlayacaktır” sözleriyle duyurmuştu. 

Eker Süt mızrağı çuvala sığdıramıyor: Kıdemli, kalifiye, perfomans ödüllü işçiler sendikal sebeple atılmadıysa hangi sebepten atıldı?

Sendikanın kapı önündeki bu eyleminin ardından Eker Süt yönetimi kamuoyuna bir açıklama yayınladı. Bu açıklamada işten atışan işçilerin iş akitlerinin sendikal sebeplerle feshedilmediğini iddia etti. Ancak bu iddia yaşanan gerçeklikle örtüşmüyor. Atılan işçiler 8-12 yıldır fabrikada çalışmakta olan, performans ödülleri alan, herhangi bir disiplinsizlik göstermemiş olan kalifiye ve kıdemli işçiler. Bu işçilerin bir ortak özellikleri daha o da sendikal faaliyette öncü olmaları. İşten atmaların Tekgıda-İş sendikasının fabrikadaki sendikal yetki ile yakından ilgili olan işkolu tespit yazısının ardından gelmesi. Bu işçilerin işten atılmasıyla paralel olarak fabrika içinde işçilere sendikadan istifa etmelerine yönelik baskı yapılması da apaçık bir sendika düşmanlığı ile karşı karşıya olduğumuzu kanıtlıyor. Nitekim Eker Süt yaptığı basın açıklamasında sendikanın eylemlerine saygı duyuyoruz dese de “sendika üyeliği anayasal haktır”, “işçilerin sendikal haklarını kullanmasına saygılıyız” gibi bir söz söylemekten imtina etmesi de dikkatlerden kaçmıyor.

Eker Süt yönetiminin yapılan uyarıları hiçe sayarak sendika düşmanlığına devam etmesi dolayısıyla 23 Eylül Pazartesi günü itibariyle de fabrika önünde direniş başlamış bulunuyor. İşçiler tüm emek dostlarını fabrika önündeki direnişlerini ziyaret etmeye ve desteklerini göstermeye çağırıyor.

Kapı önünde direniş sürüyor! 6 Ekim’de Eker Run etkinliğinde sendikanın basın açıklaması var!

Tekgıda-İş sendikası örgütlenme uzmanı Suat Karlıkaya fabrika önünde direnişin başladığını duyurduğu açıklamasında atılan işçiler işe iade edilinceye kadar direnişin süreceğini ve şirket sendikal haklara saygı duyuncaya kadar mücadelenin hem Türkiye’nin gündemine taşınacağını hem de Fransa’da şirketin ortağı olan Andros firmasını da kapsayacak şekilde büyüyeceğini ilan etti. Direniş takviminin ilk ayağını da duyuran Suat Karlıkaya, 6 Ekim Pazar günü Bursa Nilüfer’de bulunan Eker Meydan’da, Eker firmasının her yıl düzenlediği Eker Run koşu etkinliğinde yapacakları basın açıklamasına tüm emek dostlarını davet etti.