HDP ile dayanışma için İstanbul’da binlerce kişi eylemdeydi

3 Kasım’ı 4 Kasım’a bağlayan gece çok sayıda HDP milletvekili gözaltına alındı ve ardından aralarında Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve Ferhat Encü’nün de olduğu 9 milletvekili tutuklandı. HDP’ye oy veren 5 milyon seçmenin iradesinin böyle ayaklar altına alınmasını protesto etmek için HDP ve sosyalist örgütler İstanbul’da 5 Kasım’da Şişli Camii önünde bir araya geldi.

Saat 16:00’da Şişli’de toplanan binlerce kişi, sloganlarla, zılgıtlarla ve alkışlarla HDP’li vekillerin tutuklanmasına karşı sesini yükseltti. Eylemde kitle sık sık “Direne direne kazanacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz!”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek!”, “HDP halktır, halk burada!” sloganlarını attı. Polisin özellikle “Hırsız, katil AKP” sloganı atıldığında saldırı tehdidi yapmasına rağmen insanlar eylemi sürdürme iradesini devam ettirdi. Polisin aralıksız tacizlerine rağmen HDP İstanbul İl Örgütü Eşbaşkanı Doğan Erbaş, partisi adına bir konuşma yaptı. Eski HDP milletvekili Sezai Temelli ise basın açıklamasını okudu ve tutuklanan milletvekillerinin selamlarını ve direnişe devam mesajlarını iletti. Sonrasında kurumlar adına bir basın açıklaması metni okundu. Devrimci İşçi Partisi de Kürt halkının iradesine ambargo konmasına karşı mücadeleyi yükseltmek ve HDP ile dayanışma göstermek için eyleme destek verdi.

Basın açıklamasının ardından Cumhuriyet gazetesi önüne gitmek isteyen kitleye polis TOMA ve plastik mermi ile saldırdı. Polis, saldırı sırasında çok sayıda insanı gözaltına aldı.