Grevci Serapool işçileriyle röportaj

Cam Keramik-İş sendikasında örgütlenirken, bu faaliyete öncülük eden bir arkadaşlarının işten atılması üzerine üretimi durduran ve İstanbul'un Pendik ilçesindeki Kurtköy Sanayi mevkiinde kurulu fabrikada 19 gündür fiili grevde olan Serapool işçileriyle bir röportaj yaptık. Grevci işçilerden Hasan Aslan sorularımızı yanıtladı.

Kaç yıldır burada çalışıyorsunuz?

5 senedir burada çalışıyorum.

Ne zaman sendikalı olmaya karar verdiniz süreci anlatabilir misiniz?

Daha önce de girişimler oldu ama başarılı olamadı. 2009 yılında 40 kişi, 2013 yılında ise 7 kişi olmuştuk. 2009'da 40 kişi olduğumuzda patron bunu içerideki adamları tarafından duydu. 40 işçiden 7'sini tespit edip zaman içerisinde işten çıkarttı patron. Bugün sendikalı olmayı zaten işyerinde kendi aramızda konuşuyorduk bunu patron duydu. Sonra biz eve gittiğimiz de haber geldi bir arkadaşımızın ismi öne çıktı. Biz de onu düşündük, onu çıkartırlarsa iş bırakacağımızı konuşmuştuk. O zaman üye sayımız azdı 90-100 kişi falandık, sabah geldik fabrikaya patron arkadaşımızı çağırdı. Çağırmadan önce de bahane uydurdu arkadaşımız çocuğunu okula bırakmak için işyerinden izin kağıdı alıyor zaten güvenlik izin kağıdı olmadan dışarıya bırakmaz. Arkadaş fabrikadan çıktıktan yarım saat sonra arıyorlar, izinsiz çıktığı gerekçesiyle 2 yalancı şahitle tutanak tutup imzalatmaya çalışıyorlar. Arkadaşımız böyle bir şey olmadığı için bunu imzalamıyor. Doğrusunu yazın imzalayayım diyor. Sonrasında arkadaşımızı tehdit dahi ediyor; eve gidersen çocuğunu bulamayabilirsin diye. Arkadaşımız bizim yanımıza gelip durumu anlatınca sayımız 150’ye çıkıyor. Sendikaya üye olmayanlar da üye oluyor.

Buna karşı patronun tavrı ne oldu? Hangi gerekçelerle sizi suçluyor?

Patron suç duyurusunda bizi hakaret ve işe başlatmamakla suçluyor. Biz burada kimseye hakaret etmedik, sendikalı olma hakkımızı savunduk. Zaten fabrika içerisinde kamera var, bizim bulunduğumuz alanda da kamera var. Bunun yanında polis de 24 saat kamerayla kayıt yapıyor. Yani söylenenin yalan olduğu kesin.

Burada çalışma koşulları nasıl?

Zaten işi fitilleyen asıl konu da bu... Çünkü çalışma koşulları çok ağır. Buradaki işçilerin çoğu kadın. 50 kiloluk kasalar var ve bunlar 3 dakikada bir doluyor. Kadın arkadaşlarımız bunları tek başına kaldırıyor. Ancak çalışma hukukuna göre bu miktarda bir ağırlığı tek başına kaldırmak yasak. Normalde orada 2 işçi olması gerekirken tek kişi çalıştırılıyor. Bu nedenle burada çalışan çoğu arkadaşımızda bel fıtığı, boyun fıtığı gibi hastalıklar var. O bölümde çalışan arkadaşlarımızın tamamında var. Bunun dışında, ben bu işyerine girdiğimde 270 kişi çalışıyordu ancak şu an 200 kişi çalışıyor. Üstelik yeni bir hat kurup buraya da 30 kişi aldılar yani 300 kişi olması gereken yerde 200 kişi çalışıyor. Sayı azaldı ama üretim 2 katına çıktı. Burada eleman sayısını azaltıp bir kişiye birkaç iş veriyor. Örneğin ben sevkiyat sorumlusuyum ayrıca forkliftciyim, aynı zamanda sevkiyata hazırlıyorum. Haksızlık çok fazla, burada engelli arkadaşımız var çalışan, maaşı net asgari ücretin bile altında veriyor. 860 tl maaş alıyor. Birçok hukuksuzluk var. Mesela en basitinden Ramazan’da yemek pişmesi yasak, herkes oruç tutacak ancak burada oruç tutmayan arkadaşlarımız var, bir çok kadın arkadaşımız var. Onlar da ekmek getiriyorlar evden, yemeği de içeri sokmak yasak. Gizli getirenler de gizli gizli tuvalette yemek yiyor. Oruç tutan arkadaşlara yemek ücretini vermesi lazım normalde onu da vermiyor.

Sendikalı olmaya nasıl karar verdiniz?

Çünkü hakkını başka türlü arayamıyorsun tek çözüm bu sonuçta. Birlik olmak zorundasın, insan artık dayanamıyor. Burada 22-23 senelik arkadaşlar var, maaşını hâlâ asgari ücret üzerinden, 1100 TL üzerinden alanlar var. Bir insan hiç mi zam vermez.

Fabrika metal işkolunda görünüyormuş. Bununla ilgili düşünceniz nedir?

Burada metalle ilgili hiçbir iş yapılmıyor tamamen taş toprak, seramik iş koluna giriyor. Bunda ne gibi bir çıkarı var henüz bilmiyoruz

İşveren DİSK Cam Keramik-İş  yerine başka bir sendika mı gelsin istiyor?

İçerideki arkadaşlarımızla bu şekilde konuşmuş, bunlar komünist, inançsız diyerek dini ön planda tutmaya çalışmış. Başka bir sendika gelsin biz konuşuruz gibi şeyler söylemiş. Bununla ilgili işçilere farklı ücretler ve başka bazı teklifler yapıldı. Buna rağmen kimse ayrılmadı, sendikamıza da sahip çıkacağız. Sendika da bize sahip çıkıyor, yanımızda. Biz de sendikamızdan memnunuz.

Peki sizin beklentileriniz neler? Buraya gelecek olanlara veya sizi takip edenlere bir şey söylemek ister misiniz?

Biz burada sendikalı bir şekilde çalışmak istiyoruz, işimizi yapmak istiyoruz. Serapool kazandı, dünya markası haline geldiyse bu işçiler sayesinde oldu. Dışarıdan gelen arkadaşlarımızın da desteklerini, maddi manevi katkılarını bekliyoruz.