Gerçek Aralık ayı İstanbul okur toplantısı yapıldı

Gerçek gazetesinin Aralık ayı okur toplantısı Devrimci İşçi Partisi İstanbul bürosunda gerçekleşti. Farklı alanlardan işçilerin katılımlarıyla gerçekleşen okur toplantısı Gerçek'in Aralık sayısı sunumu ile başladı. Sunumun ardından toplantı farklı katkı ve tartışmalarla devam etti.

Memleketin gündemini emekçi halkın sorunları belirlemeli!

Sunumu yapan yoldaşımız öncelikle Gerçek’in manşetine taşıdığı boykot siyasetini anlattı. Boykotun bir seçim stratejisinden ziyade işçi sınıfının ve emekçi halkın yakıcı sorunlarını gündemde tutmak pozisyonu olduğunu anlatan yoldaşımız, sunumuna son aylarda yaşanan ve her an yaşanmakta olan iş cinayetleri ile devam etti. AKP hükümeti karşısında oluşturulabilecek tek gerçek gücün işçi sınıfının birleşik gücü olduğunu vurguladı, AKP'nin elini güçlendiren burjuva muhalefetini de sunumun bu kısmında teşhir etti. Halkın öfkesini, adalet talebini kilometrelerce peşinden sürükleyip Abdullah Gül'ün adaylığına bağlayan Kemal Kılıçdaroğlu'suyla, 24 Haziran gecesi eşi benzeri görülmemiş bir skandala imza atan ve 24 Haziran'ın ardından AKP'li yöneticilerin takdirlerini kazanan Muharrem İnce'siyle, MHP'nin yerine kendini ikame etmeye çalışıp AKP'yle hükümet kurabileceğini ilan eden İYİ Parti'siyle burjuva muhalefetinin AKP'yi deviremeyeceği, aksine düzenin istikbali için AKP'ye destek dahi olabileceklerini vurguladı.Yoldaşımız bu kısımda burjuva partileri ile beraber AKP'nin kürt halkına her zehirli şeker uzatışında çözüm masası kurmayı gündeme getiren HDP'nin de emekçi halk için bir seçim alternatifi olamayacağının altını çizdi. Bütün bu tablo karşısında, burjuva siyasetinin emekçi halkın genel sorunlarının, kimin daha fazla rant sağlayacağı sorusundan başka soruya cevap veremeyecek yerel seçimlere bağlanmasının zararlı olduğunu belirtti.

Patronların oyunları: Kıdem tazminatı, enflasyon, asgari ücret!

Gerçek gazetesinin en önemli bölümlerinden birisi olan, fabrikalardan ve farklı iş yerlerinden işçilerin yazdığı yazılarla oluşturulan fabrikalardan haberler bölümünün sunumunda yoldaşımız, işçi sınıfının gündemlerini vurguladı. Fabrikalardan haberler bölümünün ardından ekonomiyi işçi sınıfının gözüyle inceleyen işçinin ekonomisi bölümünün sunumunda, yıl sonu düşük çıkartılan enflasyonun, asgari ücret zammını düşük tutma oyununun bir parçası olduğunu vurguladı. Yoldaşımız asgari ücretin emekçinin sadece gıda masrafları demek olan açlık sınırına göre değil, temel ihtiyaçları demek olan yoksulluk sınırına göre belirlenmesinin önemini anlattı. AKP'nin kıdem tazminatının fona devredilmesi politikasına gerekçe olarak sunduğu, zaten emekçilerin büyük çoğunluğunun kıdem tazminatlarını alamaması sorununun hiçbir şekilde kıdem tazminatının fona devredilmesine gerekçe olmadığını ifade etti. Bugün sendikalı çalışan işçilerin kıdem tazminatlarını alabildiklerini hatırlatarak, emekçi halkın çoğunun kıdem tazminatı alamamasının sebebinini patronların yasa ihlali olarak nitelendirdi ve bu hukuksuzluğa ses etmeyip kılıf bulmaya çalışan AKP'yi teşhir etti.

Hürriyete giden yol birleşik işçi cephesinden, partiye örgütlenmekten geçiyor!

Sunumun son kısmında yoldaşımız, birleşik işçi cephesininin önemine, işçi sınıfını talepleri etrafında birleştirecek girişimlere devrimci işçi partisinin destek olduğuna ve olacağına vurgu yaptı. Bu perspektifle bütün dostlarımızı meslek örütlerince düzenlenen, 22 Aralık Cumartesi günü Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda gerçekleşecek mitingde DİP pankartlarının arkasında yürümeye çağırdı. Yoldaşımız sözlerini Fransa'da gerçekleşen sarı yelekliler isyanından son yıllarda Mısır'dan Tunus'a, Brezilya'dan Türkiye'ye gerçekleşen halk isyanlarına kadar içinde bulunduğumuz dönemin kapitalizmin depresyon, emekçi halkın mücadele dönemi olduğunu vurgulayarak ama aynı zamanda bu isyanların başarıya ulaşmaları için devrimci örgütün mutlak gerekliliğine dikkat çekerek bitirdi. Sunumun ardından verimli katkılar ve tartışmalarla devam eden okur toplantısı alkışlarla sona erdi.