DİSK’in kuruluşunun 50. yılı kutlaması gerçekleştirildi

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) 50. kuruluş yılı kutlaması 13 Şubat pazartesi günü İstanbul’da Şişli Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

“50. yılımızda demokrasiyi kurmak için birleşelim” çağrısıyla yapılan etkinliğe saat 19:00’da açılış kokteyliyle ve Bandista konseriyle başlandı. Program, saat 20:00’de konukların mesajlarıyla devam etti. KESK, TTB, HDP, EMEP ve diğer temsilcilerin kutlama mesajlarının yanı sıra DSP genel başkanının da mesajına yer verildi. DİSK korosunun “50. Yıl Marşı”nı söylemesinin ardından DİSK Genel sekreteri Arzu Çerkezoğlu kürsüye çıktı. Konuşmasında Cizre’den Gezi isyanına ve 10 Ekim’e kadar mücadelede hayatını kaybedenler için saygı duruşuna çağırdı. Saygı duruşunun ardından Arzu Çerkezoğlu, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ve HDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın gönderdiği mesajları okudu.

Arzu Çerkezoğlu’nun ardından kürsüye DİSK genel başkanı Kani Beko çıktı. Kani Beko konuşmasında akademisyenlerin ihracının ve benzer uygulamaların yurttaşların hukuka dair umutlarına zarar verdiğini söyledi. İşçilerin haklarının ancak demokrasi geliştikçe korunabileceğini, DİSK’in referanduma yanıtının “Hayır” olacağını, işçilerin olduğu her yerde işçilere bunu anlatacaklarını söyledi.

Kani Beko’nun ardından Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Başkan Vekili Jaap Wienen dayanışma konuşması yaptı.

DİSK’in tarihindeki mücadelelerini anlatan sinevizyon gösterisinden sonra önce DİSK korosu sahne aldı, ardından Genco Erkal Nazım Hikmet şiirleri okudu. Timur Selçuk’un dinletisinden sonra Genco Erkal, Timur Selçuk, Zülfü Livaneli, İbrahim Kaboğlu ve Şükran Soner “Emek Onur Ödülleri” verilmek üzere sahneye çağırıldı. Ankara’daki mücadele dolayısıyla geceye katılamayan iki akademisyene, Korkut Boratav ve Mesut Gülmez’e de ödül verildiği açıklandı, Boratav’ın daha önce yapılmış bir kaydındaki mesajı izlendi. Ödüllerin ardından Zülfü Livaneli ve Kardeş Türküler sahneye çıktı. Kapanış, DİSK korosunun seslendirdiği “Enternasyonal Marşı” ile yapıldı.

Devrimci İşçi Partisi (DİP) gecede genel başkanı Sungur Savran’ın da dâhil olduğu bir heyet tarafından temsil edildi. DİP’in geceye yolladığı mesaj ise şöyle:

“Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Yönetim Kurulu ve DİSK’i DİSK yapan, kuşaklar boyunca mücadele etmiş DİSK üyesi işçiler, bugün Türkiye işçi sınıfının ileri müfrezesi olmuş olan konfederasyonlarının kuruluşunun 50. yılını haklı bir onurla kutluyorlar.

Türkiye’nin en demokratik dönemi, Demirel’e, 12 Mart askeri müdahalesine, faşist hareketin işçi sınıfına saldırılarına rağmen, 1960-80 arası dönem olmuştur. Çünkü işçi sınıfı DİSK’in öncülüğünde muazzam bir azim ve cesaretle sınıf mücadelesi veriyordu. Bugün de formül aynıdır: yaklaşan istibdad rejimi ve onun müttefiki emperyalizm ancak sınıf mücadelesini Kavel grevi gibi, 15-16 Haziran gibi, 1970’li yılların 1 Mayıs’ları gibi yükselttiğimiz takdirde engellenebilir.

İşte birlik formülü budur.

Kahrolsun emperyalizm!
Kahrolsun istibdad!
Yaşasın hürriyet!

Sungur Savran
Devrimci İşçi Partisi Genel Başkanı”