DİSK Kartal mitingi: Kıdem tazminatımıza emeklilik hakkımıza sahip çıkıyoruz

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 15-16 Haziran büyük işçi ayaklanmasının 49. yıldönümünde, 15 Haziran günü İstanbul Kartal’da düzenlediği mitingle kıdem tazminatına ve emeklilik hakkına sahip çıkacağını, krizin faturasını işçilere ödetme çabalarına karşı mücadele edeceğini haykırdı.

Binlerce DİSK üyesi işçinin yanı sıra sendikalar, meslek örgütleri ve siyasi partilerin de katıldığı eylem saat 17:00’de Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nden Kartal Meydanı’na yapılan yürüyüşle başladı. “Kıdem tazminatına dokunmak genel grev sebebidir!” pankartıyla kalabalık bir kortejle eyleme katılan Devrimci İşçi Partisi eylem boyunca ajitasyon ve sloganlarla işçileri sendikalı sendikasız, kadrolu taşeron, yerli göçmen ayrımı yapmadan birleşmeye çağırdı. Krizin faturasını onu yaratanlara ödetmenin, istibdada karşı hürriyet mücadelesini başarıya ulaştırmanın yolunun birleşik işçi cephesi olduğunu belirtti.

DİSK korosunun söylediği marşlar ve şarkılarla başlayan mitingde konuşmayı DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı. Çerkezoğlu, 49 yıl önce 15-16 Haziran günlerinde işçiler sendikalarını nasıl savunduysa bugün kıdem tazminatı hakkını da öyle savunacağını söyledi. Ekonomik krizin başta gençlerde ve kadınlarda olmak üzere işsizliği rekor sevileyelere çıkardığını, soframızdaki ekmeğin her geçen gün küçüldüğünü belirtti. İktidarın kıdem tazminatı gaspı ve zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile krizin yükünü emekçilerin omuzlarına daha fazla yüklemeye çalıştığını, buralardan edinilen fonlarla  işçinin alınterini bir avuç patrona hibe etmek istediğini anlattı. Kıdem tazminatının kırmızı çizgi olduğunu, fona devirinin tartışma konusu dahi olamayacağını ifade etti.

Çerkezoğlu’nun konuşmasının ardından müzik dinletisiyle devam eden miting kıdem tazminatını savunma ve emeklilik hakkına sahip çıkma kararlığını öne çıkartan sloganlarla son buldu.